topinamboersoep

Topinamboersoep

In oktober schreef ik op deze site al een post over topinamboer. Een groente die in grote hoeveelheden blijkt te groeien op ‘mijn’ kinderboerderij, de Zimmerhoeve. Ik ben er wat mee gaan experimenteren en kwam tot de conclusie dat ze ten onrechte vergeten is. Want de knollen zijn super lekker. En nog eens gezond ook.

Het lekkerst vond ik tot nu toe de traybake uit mijn eerste post, met andere knolgewassen, zoals pastinaak en wortel. Maar een goede tweede bleek topinamboersoep: lekker herfstig van smaak, door de knolselderij en de gebakken paddenstoelen.

Vol gezonde vezels

Zoals ik in die eerdere post al schreef: topinamboer – ook wel ‘aardperen’ – zijn heel gezond. Dat is vooral omdat ze extreem rijk zijn aan inuline: een vezelsoort die in je darmen dé voedingsbodem vormt voor bifidobacteriën en lactobacillen. 

De knolselderij en de paddenstoelen in dit recept zijn echter ook heel rijk aan vezels. Andere dan inuline, maar eveneens heel gezond voor je darmen én je brein.

Hoe meer vezels, hoe minder depressie

Goed om te weten nu het al weken veel regent en we weer richting winter gaan: in 2023 kwam uit een grote overzichtsstudie naar voren dat mensen die veel vezels eten, minder vaak depressief zijn. Dus grijp je kans nu het topinamboertijd is!

Zo maak je topinamboersoep

Ingrediënten voor 2 tot 3 kommen:

  • Een half pond topinamboer
  • Een flinke stuk knolselderij
  • Twee uien of een dunne prei
  • 100 ml room of crème fraîche
  • 400 ml groente- of kippenbouillon
  • 250 gram champignons
  • Een of meer lenteuitjes
  • Olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Leg de topinamboer een kwartiertje in lauw water. Borstel ze dan schoon, of wrijf ze schoon met een microvezeldoekje. Spoel na, droog ze af en snijd ze – mét schil! – in plakjes.
  • Schil het stuk knolselderij en snijd het in blokjes.
  • Schil de uien en snipper ze, of was de prei en snijd hem in dunne ringen.
  • Verwarm een grote braadpan (zonder anti-aanbaklaag) voor op laag vuur. Giet er een scheut olijfolie in en voeg in porties de gesneden groenten toe. Bak ze een minuut of tien zachtjes. Voeg dan de bouillon toe en laat de soep nog een minuut of vijf koken.
  • Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm een koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) voor op laag vuur, giet er een scheut olijfolie in, zet het vuur hoger en bak de champignons in ongeveer vijf minuten goudbruin.
  • Was de lenteuien en snijd ze in ringen. Bak ze kort mee met de champignons.
  • Zet het vuur onder de soep uit, voeg de room of crème fraîche toe en pureer de soep. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over de borden en schep de gebakken champignons erop.