vissoep

Visstoofpotje

Op vrijdag at je vis. Eeuwenlang was dat de regel in ons deel van de wereld. Officieel omdat de kerk dat voorschreef, maar wat beslist ook meespeelde was dat de vissers die dag terugkeerden van zee met een ruim vol verse vangst.

Omega-3-vetzuren

Wat ook de reden was voor die wekelijkse visdag, we doen er nu nauwelijks meer aan. Niet op vrijdag, en ook niet op andere dagen; het overgrote deel van de Nederlanders eet nauwelijks nog vis. Onze belabberde groenten- en fruitconsumptie zijn er bijna heilig bij!

En dat is jammer. Want vis is heel gezond; er zitten onder andere B-vitamines in, plus selenium en jodium – belangrijke sporenelementen waarvan we steeds minder binnenkrijgen.

En dan bevat vis natuurlijk nog de veelbezongen omega-3-vetzuren; onontbeerlijk voor een gezond hart én een gezond brein.

Lastig en niet lekker?

Maar ja, vis geldt als duur en lastig te bereiden. En je hele huis gaat ernaar stinken. En vaak vinden we vis ook niet echt lekker.

Herkenbare bezwaren? Probeer dan eens deze simpele vissoep: snel klaar, niet duur, wél lekker. Doordat je de vis maar heel kort meesuddert, met de deksel stevig op de pan, valt de geur ook ontzettend mee.

En als je dan voor aankoop ook nog even op de Viswijzer checkt of de kabeljauw of andere witvis van jouw keuze wel verantwoord en ‘van het seizoen’ is, zit je zelfs qua duurzaamheidsscore nog redelijk oké.

Restje over? Geen probleem: de soep smaakt de volgende dag alleen maar lekkerder. Tip: neem een kom soep bij de lunch, dan haal je het avondeten probleemloos zonder snacken!

Zo maak je dit visstoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen:

  • plm 400 gram kabeljauwfilet of een andere witvis (zoals koolvis, tilapia en pangasius); vers is het lekkerst, maar diepvriesvis kan ook (en is vaak goedkoper)
  • 1 venkelknol
  • 2 winterwortels of een paar boswortelen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien (wit of rood) of 1 prei
  • 1 courgette
  • 1 paprika (rood, oranje of geel)
  • 1 blik tomaten
  • 1 eetlepel zwarte olijven in plakjes
  • 1/2 bosje peterselie en/of een handje basilicumblaadjes
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • een flinke scheut olijfolie
  • peper en zout
  • evt citroensap
  • evt een eetlepel miso

Bereiding:

Verwarm een pan met een dikke bodem (maar zonder anti-aanbaklaag) voor op laag vuur.

Schil de uien en snijd ze in schijfjes.

Schil of schrap de wortels en snijd ze in schuine plakjes.

Snijd de onderkant en de harde stelen van de venkelknol (bewaar het groen), halveer de knol en snijd hem in plakjes.

Pel de knoflooktenen en snijd ze fijn.

Doe een flinke scheut olijfolie in de pan, draai het vuur hoger en voeg meteen de knoflook en de ui toe. Bak kort, voeg dan in porties de wortel en venkel toe. Hussel goed met een spatel, sluit de pan en zet het vuur iets lager. Laat een tijdje bakken.

Snijd ondertussen de paprika in reepjes (verwijder de zaadlijsten) en halveer de courgette en snijd hem in plakjes. Voeg in porties toe aan de pan, roer goed door, voeg het kaneel- en paprikapoeder toe en laat alles even bakken met het deksel op de pan.

Voeg dan de tomaten uit blik toe en leg de vis boven op het groentemengsel. Strooi peper en zout op de vis, sluit de pan en laat het geheel nog zo’n minuut of 4 zachtjes garen.

Als je miso (een pasta van gefermenteerde sojabonen) in huis hebt: meng in een kom een lepel miso met een scheut van de hete soep, roer goed en voeg het bij de stoofpot. Het maakt de smaak nóg beter!

Haal de pan van het vuur, voeg de olijven toe en verdeel de stoof over 4 kommen.

Bestrooi de stoof met het achtergehouden venkelgroen (fijngesneden) en de peterselie (gehakt) of basilicumblaadjes (gescheurd). Dien op met stokbrood en eventueel nog een scheut olijfolie en een kneepje citroensap.