uiensoep

(Tr)uiensoep

Het is koud, maar vanwege corona moeten we de ramen geregeld openzetten. Dat belooft ook zonder Het Virus een gesnotter van jewelste. Tijd voor de culinaire variant op de warme trui: uiensoep!

Uiensoep is niet alleen verwarmend en heerlijk troostrijk (wat overigens geldt voor alle warme soepen); het hoofdingrediënt zou volgens diverse onderzoeken ook nog eens bijdragen aan je gezondheid. Een gunstig effect bij luchtweginfecties is daar maar eentje van.

Verstopte neus

Het enige waar geen bewijs voor is gevonden, is de medicinale werking van de zwavelzuurverbindingen die ontstaan wanneer je uien snijdt. Je ogen gaan daar weliswaar van tranen en een verstopte neus knapt er waarschijnlijk kortstondig van op, maar dat dat een geneeskrachtige werking heeft is helaas twijfelachtig. Gelukkig schijnt het traantrekkende van uien te verdwijnen als je ze voor het snijden goed koelt. Zo hebben die open ramen nóg een voordeel.

Eet de soep als voorgerecht, of met een broodje oude kaas bij de lunch. In beide gevallen zul je merken dat soep ook nog eens een geweldig gerecht is wanneer je wilt afvallen; het zorgt ervoor dat je langer verzadigd blijft.

Zo maak je uiensoep

Nodig voor 4 à 6 kommen:

  • 5 flinke uien
  • 1 klont roomboter (plm 30 gram)
  • 2 afgestreken eetlepels bloem (plm 30 gram)
  • 600 ml kokend water
  • anderhalve bouillontablet
  • een paar laurierblaadjes (gedroogde of, nog lekkerder!, verse)
  • een scheut ketjap manis
  • evt. een scheut rode wijn

Bereiding:

Verwarm een grote pan met een dikke boden (maar zonder anti-aanbaklaag) op een laag vuur.

Snijd de uien in dunne ringen.

Doe de roomboter in de pan, laat smelten en licht bruinen, zet het vuur iets hoger en voeg handje voor handje de uienringen toe. Roer na iedere nieuwe toevoeging goed met een houten spatel, zodat alle ringen met een dun laagje vet bedekt raken en op temperatuur komen voordat je nieuwe uienringen toevoegt.

Voeg de laurierblaadjes toe, verkruimel de bouillontabletten erboven en laat even zachtjes bakken met gesloten deksel. Roer van tijd tot tijd goed door.

Beginnen de uien te bruinen, strooi dan de bloem erover en roer stevig door, zodat er geen klonten ontstaan. Laat weer even bakken, maar let op dat de uien niet verbranden.

Giet dan scheutje voor scheutje het kokendhete water erbij. Roer iedere keer goed en ga daarbij ook stevig over de bodem van de pan, zodat aanbaksels loskomen. Pas als al het water is opgenomen door de bloem, voeg je een nieuw scheutje heet water toe. Je zult zien dat de bloem het vocht direct bindt.

Als al het water is toegevoegd, giet je een scheutje ketjap manis en bij voorkeur ook een restje rode wijn bij de soep. Roer nog een keer door, sluit dan de pan en laat de soep 20 à 30 min zachtjes koken.