tomatensoep

Tomatensoep is altijd goed

Soms zit het even niet mee. Je draait overuren maar je werkt komt niet af; de buurman klust van ’s ochtends zeven tot ’s avonds tien; er waart een akelig virus rond. Dan kan het heel verleidelijk zijn troost te zoeken in drank, drop of donuts. Maar je kunt ook… tomatensoep maken.

Waarom tomatensoep? Nou, bijvoorbeeld omdat mensen die veel tomaten eten, volgens Japans onderzoek minder vaak gedeprimeerd zijn. Dat komt, vermoeden de onderzoekers, doordat tomaten barsten van de lycopeen: een stofje dat beschermt tegen de oxidatieve stress die onder andere een rol speelt bij depressies.

Verder is tomatensoep warm, en volgens Amerikaans onderzoek doet alleen al iets warms vasthouden je humeur aantoonbaar goed.

Dan zijn er aanwijzingen dat soep ervoor zorgt dat je je minder te buiten gaat aan ander – minder gezond – voedsel, gewoon doordat soep lekker vult. En het is een bekend gegeven dat te veel eten op korte termijn misschien goed voelt, maar al snel bijdraagt aan (extra) somberheid en zelfhaat.

Tot slot zijn tomaten – ook die uit blik – goed voor je microbioom, en dat geeft je hele gestel een boost. Maar daarover meer in een andere post.

Kortom, vliegt het je leven om wat voor reden dan ook even aan? Schroef de snoeppot dicht, zet de wijn weer in de kelder, maak tomatensoep! De ingrediënten in deze versie zijn allemaal lang houdbaar, dus als je zorgt dat je ze altijd op voorraad hebt, is de troost nooit ver.

En zo maak je die troostrijke tomatensoep:

Nodig voor 3 à 4 kommen:

 • Een blik tomaten
 • Drie à vier uien
 • Drie à vier (winter)wortels
 • Twee stengels bleekselderij
 • Paprikapoeder (naar smaak mild, scherp of – heel lekker – gerookt)
 • Olijfolie
 • Een bouillonblokje (kip of groente)
 • Evt een rode of gele paprika
 • Evt een prei (alleen het wit)
 • Evt wat tabasco
 • Evt een beetje crème fraîche
 • Evt wat basilicumblaadjes

Bereiding:

Zet een pan met een dikke bodem (maar zonder anti-aanbaklaag!) op een laag vuur.

Schil en snipper de uien.

Schrap de wortels en snijd ze in stukjes.

Snijd de bleekselderij in repen en die weer in stukjes.

Verwarm een scheut olijfolie in de voorgewarmde pan en bak de ui, bleekselderij en wortel op een middelhoog vuur.

Snijd eventueel de prei en/of de paprika in stukjes, voeg ze in porties toe aan het groentemengsel en laat ze even meebakken.

Voeg naar smaak een theelepeltje tot een dessertlepel paprikapoeder toe en laat dit even meebakken.

Breng ca 3 dl (een flinke mok) water aan de kook. Doe het kokende water bij de groenten en verkruimel het bouillonblokje erboven.

Laat het geheel ongeveer tien minuten zachtjes koken. Voeg dan de bliktomaten toe en laat het geheel even goed doorwarmen.

Pureer de soep dan met een staafmixer; je kunt de soep naar eigen smaak heel fijn pureren of juist nog een beetje grof laten. Voeg eventueel nog wat peper en zout of een scheutje tabasco toe.

Dien op met een klodder crème fraîche en wat in stukken gescheurde basilicumblaadjes.