mosterdsoep

Mosterdsoep

We dijen uit door corona. Doordat we minder bewegen, maar ook doordat we de stuitende saaiheid van ons opgehokte bestaan proberen weg te snaaien. Ook worden we armer van corona (nou ja, de meesten van ons dan. Sommigen niet).

Voor beide problemen is er een oplossing die even simpel als smakelijk is: eet meer soep! Want soep is goedkoop, zeker als je er groenterestjes in wegwerkt; én soep zorgt er volgens onderzoek voor dat je met hetzelfde aantal calorieën langer een verzadigd gevoel houdt. Anders gezegd: neem een soepje bij de lunch en je redt het moeiteloos zonder tussendoortje tot het avondeten.

Fatburner

Onderstaande soep is in een kwartiertje klaar. Met een beetje geluk heb je de benodigde ingrediënten zelfs al op voorraad en kun je hem dus meteen nu (NU) gaan maken. 

Er gaat een flinke schep mosterd in. Volgens veel populaire dieetsites is dat een fatburner van jewelste. Wetenschappelijk onderzoek heeft daar helaas geen bewijs voor gevonden. Het Voedingscentrum raadt gul gebruik van mosterd zelfs af, omdat er zoveel zout in zit. Maar als je in ruil voor al die mosterd een beetje matigt met de bouillonblokjes, en wel lekker veel oergezonde uien of prei in de soep doet, is het netto effect toch positief.

Zo maak je mosterdsoep

Ingrediënten voor twee à drie kommen:

  • 1 dikke prei of een aantal (bos)uien
  • 2 kruimige aardappelen
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 2 eetlepels crème fraîche of kookroom
  • 1 bouillonblokje (kippenbouillon is het lekkerst)
  • 2 flinke eetlepels mosterd 
  • 400 ml water

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de uien of was en snijd de prei.

Verwarm een pan met een dikke bodem op het vuur. Giet er een eetlepel olijfolie in en voeg de prei of uien toe. Laat even zachtjes bakken. Breng ondertussen 400 ml water aan de kook.

Voeg de aardappelen toe, laat nog even kort bakken. Giet dan het hete water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat circa tien minuten zachtjes koken.

Voeg de mosterd en de crème fraîche of room toe. Pureer met een staafmixer. Proef en voeg eventueel nog wat mosterd toe (als het pittiger mag) of juist wat room (als je neus zoveel mosterd niet verdraagt).

Lekker met een dikke snee zuurdesembrood met oude kaas.