soepen

Hoera voor soep

Tijdens de feestdagen denk je waarschijnlijk liever niet aan je gezondheid of aan geld. Maar na een week vol exquise hapjes en druipend vette oliebollen krijg je vaak vanzelf zin in eenvoudig & verantwoord eten. Oftewel… zin in soep! Simpel en snel te maken en dé manier om restjes te verwerken. Bovendien kan soep je helpen om wat kerstkilo’s kwijt te raken.

Het ‘geheim’ van soep is dat het je een langdurig verzadigd gevoel geeft. Volgens onderzoekers komt dat doordat soep langer in de maag blijft. Anders gezegd: dezelfde portie voedsel zakt in vaste vorm eerder richting darmen dan in soepvorm. Zelfde ingrediënten, zelfde hoeveelheid calorieën en toch een heel ander effect.

Ongemerkt meer groente

Wat een ‘soepdieet’ extra gezond maakt, is dat het dé manier is om je groenteconsumptie ongemerkt op te krikken. Ook dat draagt bij aan een mooier gewicht, liet Amerikaans onderzoek zien.

Maak je soepen bij voorkeur zelf; niet alleen kun je er mooi groenterestjes in verwerken (goed voor het milieu én je portemonnee!), ook weet je dan meteen zeker dat er geen hoge dosis zout of suiker in verstopt is. Kant-en-klaarsoepen zijn immers berucht om hun zoutgehalte en stiekeme suikertoevoegingen.

Verantwoord vieruurtje

Eet soep niet alleen als avondeten (met een homp lekker stevig brood vormt het een complete maaltijd), maar ook of misschien zelfs wel vooral bij de lunch. Als je ruime porties kookt en daarvan een deel invriest, kun je iedere dag een lunchsoepje nemen. Volgens psychologe Tatjana van Strien, onderzoekster op het gebied van eetgedrag, dé manier om de beruchte vieruursvreetaanval te voorkomen.

Geen inspiratie? Op deze site kun je een lange rij soeprecepten vinden. De meeste zijn het jaar rond lekker. Stevige wintersoepen zijn de pittige kikkererwtensoep en de knalgroene salie-bonensoep; de goedgevulde minestrone; de fluwelige wortel-preisoep of de meer aardse borsjt. Maar een krachtig mosterdsoepje of een kom geurige uiensoep passen natuurlijk ook goed bij dit seizoen. Soep ze!