Salie in de soep

Het balkon staat er pierig bij: een mottige buxus, een bamboe waarvan ik alleen maar kan hopen dat-ie ooit weer ontwaakt. Maar de bak met kruiden oogt verrassend groen. Vooral de salie, die van de zomer nog aan meeldauw ten onder leek te gaan. Dat vraagt om een recept.

Saltimbocca misschien? Er was een tijd dat ik dat graag maakte, maar sinds Dier&Recht de aandacht vestigde op het treurige leven dat de meeste kalfjes leiden, smaakt kalfsvlees me niet meer zo.

Een tomatenrijst met verse kruiden behoort wel tot de opties. Ik sta al met de zak arboriorijst in de aanslag als ergens in mijn achterhoofd een luikje open gaat en zich een bonensoep aandient waar gefrituurde salie over gaat.

Geneeskrachtig kruid

Soep met bonen en salie! Ja, dat past precies bij een winterse dag. Zeker omdat salie van oudsher de naam heeft geneeskrachtig te zijn – het zou onder andere ontstekingsremmend werken en keelpijn verzachten. Er thee van trekken kan dus ook. Maar ik prefereer de soepversie.

Alles uit de voorraadkast

Het grote voordeel van deze soep is dat een groot deel van de ingrediënten uit de diepvries of voorraadkast komen. Wie daarnaast ook uien, bleekselderij en zachte geitenkaas in huis heeft, kan ‘m dus ieder moment in elkaar zetten. Daarmee is het een lekker snel improvisatiegerecht. Zeer geschikt voor de lunch, of een we-eten-gewoon-soep-met-brood-avond.

Zo maak je bonensoep met salie

Ingrediënten:

2 uien

2 stengels bleekselderij

olijfolie

paar knoflookteentjes

tijm, liefst verse, maar gedroogd gaat ook

1 bosje verse salie

chilivlokken naar smaak

1 bouillonblokje, kip of groente

1 pakje diepvries doperwten

1 pakje of zakje diepvries tuinbonen

1 blik of ca 400 gram zelfgekookte kikkererwten (dat laatste is wel zo lekker)

Zachte geitenkaas, een paar brokjes per kom soep

Bereiding:

Verwarm een pan met een dikke bodem op laag vuur. Schil en snipper de uien. Snijd de bleekselderij over de lengte in dunnen repen en vervolgens in dunne plakjes.

Giet een scheut olijfolie in de pan, voeg de uien, de bleekselderij en de tijm toe en fruit de groenten zachtjes tot ze glazig zijn.

Verhit ca 300 ml water en los het bouillonblokje erin op.

Laat de gare kikkererwten uitlekken, voeg ze bij de groenten in de pan. Doe de diepvriesdoperwten en -tuinbonen erbij en giet de bouillon erover. Breng aan de kook en laat alles een minuut of 10 zachtjes garen.

Was en droog ondertussen de salie en hak de knoflookteentjes fijn. Verwarm een koekenpan (zonder anti-aanbaklaag), giet er een gulle scheut olijfolie in en laat de salieblaadjes hierin een tijdje bakken. Ze moeten krokant worden, maar niet verbranden. Voeg op het laatst de gehakte knoflook toe.

Pureer de soep met een staafmixer, vul de soepkommen, verbrokkel de geitenkaas erover en strooi de gefrituurde salie erover. Voeg naar smaak wat chilivlokken toe. Lekker met een snee stevig zuurdesembrood.