borsjt met crème fraiche

Lekker romig

Volle melkproducten, van het Voedingscentrum moeten we er nog steeds met een grote boog omheen lopen. Te veel calorieën, maar vooral ook: te veel verzadigde vetten. Gevaarlijk!

Grootschalige onderzoeken vonden de afgelopen jaren echter geen overtuigend verband tussen een hoge zuivelconsumptie en meer hart- en vaatziekten. Consumenten die gewoon volvet bleven eten, zijn vaak zelfs slanker dan de mensen die zich met waterige melk en niksige kaas zijn gaan voeden!

Hoe dat kan? Een van de mogelijke verklaringen luidt dat vette zuivel beter verzadigt. Je krijgt er meer calorieën mee binnen, maar in ruil daarvoor heb je in de uren erna geen lekkere trek meer. 

Wat de verklaring ook is, crème fraîche past dus prima in een lijnvriendelijk dieet. Mooi, want op een gure dag is niets zo lekker als soep met zo’n weldadig romige klodder erin. En in bietensoep, of borsjt, oogt dat wit ook nog eens beeldschoon.

Borsjt

Borsjt kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt; de (oost-Europese) wereld kent honderden tradities op borsjt-gebied. Voor de meest simpele variant hoef je alleen maar een paar geschilde, in stukken gesneden rauwe bieten (voorgegaarde mag natuurlijk ook), dito aardappelen, een aantal gesnipperde uien en wat teentjes knoflook in een pan bouillon te gooien en gaar te koken; pureren en je soep is klaar. 

Lekkerder is borsjt als je ook nog wat andere groenten toevoegt – denk aan (winter)wortelen, prei, (knol)selderij, een stuk fijngesneden kool –, en helemaal lekker wordt de soep wanneer je die groenten eerst zachtjes aanbakt in wat olie voor je de bouillon erbij doet. Je kunt er ook nog gebakken paddenstoelen bij serveren, ze geven de soep wat extra ‘body’.

Maar hoeveel tijd en groenten je er ook in stopt: vergeet bij het opdienen vooral de crème fraîche niet. De soep tijdens het lepelen langzaam van diep paars-rood naar roze te zien verkleuren, is een genot op zich.