salade met gezonde dressing

Sla mét dressing

Een groot wit bord met een klein groen blaadje. Dat was decennialang de manier waarop cartoonisten het treurige leven van de lijnende mens afbeeldden. Niet alleen verboden diëten lekker véél eten, ze verboden ook nog eens lekker vét eten. Groenten mochten – nee, ze moesten –, maar lekker was natuurlijk niet de bedoeling. Dus een dressing erover? Liever niet!

Gelukkig weten we tegenwoordig beter. Met een scheut olijfolie erover schuift ‘konijnenvoer’ al flink op richting een smakelijke salade. En van het Voedingscentrum mag het; dat promoot olijfolie zelfs als ronduit gezond. Terecht, want het bevat onder andere omega-3-vetten en ontstekingsremmende polyfenolen.

Olijfolie is geen dikmaker

Maar olijfolie doet meer: in 2013 stelden onderzoekers vast dat een lekkere scheut extra-vergine-olijfolie over je sla (of ander eten) ervoor zorgt dat het voedsel langer in je maag blijft en dat je bloedsuikerspiegel er minder snel door piekt. Daardoor blijf je langer verzadigd én komt er minder insuline vrij, waardoor zo’n maaltijd een minder dikmakend effect heeft.

Toch is alleen olie over je groene blaadjes nog een beetje saai. Dat treft: het lijkt erop dat azijn de insulinegevoeligheid kan vergroten. Daardoor kunnen de suikers die je eet de spieren in en gaan ze niet linea recta naar je vetcellen. Daarom mag er ook nog wel een likje honing door je dressing. En een theelepel mosterd plus een snufje zout kunnen heus ook geen kwaad. 

Zo maak je een lekkere dressing

Olie, azijn, mosterd, wat zout, wat honing: met die vijf simpele ingrediënten, samengevoegd in een grote kom (neem 1 eetlepel azijn op 3 eetlepels olie), maak je van saaie groene blaadjes in een handomdraai een bijgerecht waar niet alleen konijnen blij van worden. Iets wat je niet alleen iedere dag zou moeten, maar in de praktijk gewoon ook wílt eten.

En dat is geen probleem, ook niet voor wie hecht aan seizoensgroenten: want als er geen kropsla of spinazie is, is er wel andijvie of veldsla – die laatste is een typische wintergroente. Geraspte (winter)wortel, wat dun geschaafde venkel of een handje walnoten erbij geeft je salade meer bite, een beetje rucola of radicchio erbij verhoogt de pit en met wat fijn gesneden bosui of rode ui krijg je helemaal een salade waar cartoonisten ‘u’ tegen zeggen.