kurkuma latte

Kurkuma latte

Een paar jaar geleden kon je geen terras passeren of er werd muntthee geschonken. Inmiddels is die op veel plekken verdrongen door gemberthee. Wat mij betreft terecht, want ik werd een beetje mies van die munt. Maar heet water met gember alleen wordt ook snel saai.

Gelukkig rukt sinds kort de kurkuma latte op. Minstens zo gezond, op gure winterdagen ook nog eens lekker ‘comforting’, en: heel lijnvriendelijk!

Eerst even dat ‘heel gezond’. Het werkzame stofje in deze thee is curcumine uit de geelwortel. Geelwortel is verwant aan gember, heeft een vergelijkbaar pittige smaak en is net als gember een bewezen bacteriënbestrijder en ontstekingsremmer.

Ook is curcumine een krachtige antioxidant, en daarmee een potentieel hulpmiddel in de strijd tegen verouderingsziekten als Alzheimer, artrose en kanker.

En dan zijn er dus de nodige aanwijzingen dat het bijdraagt aan een gunstiger vetstofwisseling.

Naar deze en allerlei andere gunstige effecten zijn inmiddels zoveel wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan dat er geen beginnen is aan citeren; maar een Amerikaanse review uit 2017 geeft er een aardig overzicht van. Ook beschrijft dat artikel aardig het probleem waar curcumine de wetenschap voor stelt: namelijk dat de ‘bio-beschikbaarheid’ van het stofje niet altijd optimaal is. Dat wil zeggen dat het soms zonder enig effect het lichaam weer verlaat.

Maar de oplossing daarvoor lijkt inmiddels gevonden; als je geelwortel, of kurkuma, combineert met zwarte peper wordt de bio-beschikbaarheid stukken beter. Nu is kurkuma van zichzelf ook al behoorlijk pittig, dus kurkuma latte is vooral geschikt voor mensen die hun smaakpapillen graag prikkelen. Maar is het je té scherp, dan verhoog je in onderstaand recept gewoon de dosis melk. Die moet er sowieso in, omdat kurkuma een beetje vet nodig heeft om goed op te lossen. Maar een extra scheut verzacht de smaak behoorlijk. Gewone melk is daarvoor prima, maar soja-, haver- of verzin-het-maar-melk kan ook.

Tot slot wordt het zoet van de drank wat meer naar voren gehaald door gember- en kaneelpoeder toe te voegen. Wie dan nog steil achterover slaat van het effect, roert er extra honing door. Klaar is de kurkuma latte! Wel eerst even genieten van het intense geel voor je het achterover slaat.

Een waarschuwing als afsluiting: wees niet te scheutig met het drankje als je medicijnen gebruikt. Curcumine kan namelijk de afbraak van geneesmiddelen vertragen, en daardoor de kans op bijwerkingen verhogen.

Ingrediënten voor een glas

  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • versgemalen zwarte peper, een paar slagen van de molen
  • een scheutje kokosmelk
  • koe-, amandel of sojamelk
  • honing naar smaak

Bereiding

Doe de specerijen in een pan met een dikke bodem, giet er een scheutje kokosmelk bij en verwarm het mengsel terwijl je goed roert. Blijf er beetje bij beetje kokosmelk bij voegen tot je een gladde pasta hebt. Als die zachtjes begint te borrelen, voeg je de melk van jouw keuze toe. Blijf goed roeren en houd het vuur laag; het brandt snel aan.

Laat alles goed doorwarmen en giet de kurkuma latte dan in een glas (of een beker, maar dan is de prachtige kleur minder zichtbaar).

Breng op smaak met een beetje honing.