gehaktsaus

Nette spaghetti

Na een lange werkdag kan het heel verleidelijk zijn om op de bank te ploffen met een pizzapunt. Niks tafel gedekt, niks borden en bestek. Lekker toch? Ja, maar niet lijnvriendelijk. Want eten dat we op die manier wegwerken, lijkt door ons brein minder als echte maaltijd waargenomen te worden dan eten dat we aan tafel consumeren, met echt bestek en van een echt bord.

Eten met aandacht

Dat kwam begin 2018 naar voren uit een onderzoek waarin proefpersonen dezelfde porties óf aan een keurig gedekte tafel aten, óf in een haastige setting. Mensen uit de tweede groep kregen na hun haasthap veel sneller weer trek dan de brave tafelaars. Kennelijk heeft ons brein het echt nodig dat we ons eten met aandacht tot ons nemen.

Alleen al om die reden is spaghetti met gehaktsaus een goede keus. Als je die niet netjes met twee stuks bestek eet, zit de saus al snel overal behalve in je mond.

Bovendien: als je lekker veel groenten in de saus verwerkt, is het nog een gezonde hap ook. Hoe fijner je die groenten snijdt, hoe minder het opvalt dat ze überhaupt in de saus zitten. Een goede manier om eventuele lastige tafelgenoten ongemerkt aan hun dagelijkse portie te helpen!

Op voorraad koken

Tot slot is dit recept heel geschikt voor weken met lange werkdagen. Want als je de hoeveelheden verdubbelt, verdrievoudigt of noem maar op, kun je er probleemloos meer dagen van eten. Het is ook een prima hap om in te vriezen – daar gaat de saus zelfs beter van smaken.

Spaghetti met gehaktsaus

Nodig voor 4 porties:

 • 300 gram (mager) rundergehakt
 • 50 gram spek, in blokjes of (fijngesneden) plakjes
 • 3 flinke uien
 • 3 winterwortels of 6 dikke wortels
 • 3 stengels bleekselderij of een dikke schijf knolselderij
 • 1 blik tomaten
 • 1 dessertlepel paprikapoeder (naar smaak scherp, zoet of gerookt)
 • 1 laurierblaadje
 • 1 of meer fijngehakte knoflookteentjes, naar smaak
 • evt 1 klein glas wijn (10 cl)
 • spaghetti, bij voorkeur volkoren – reken per persoon 75 à 100 gram droge spaghetti

Bereiding:

Schil de uien en snipper ze zo fijn mogelijk.

Snijd de bleekselderij in de lengte in een aantal dunne repen en die repen vervolgens in zo klein mogelijke stukjes.

Schrap de wortelen, snijd ze over de lengte in een aantal plakken en daarna repen, en snijd die repen vervolgens in zo klein mogelijke stukjes.

Verwarm een grote pan met dikke bodem en bak de spekjes zachtjes uit. Hier hoeft geen extra vet aan toegevoegd te worden.

Zet het vuur hoog, voeg beetje bij beetje het gehakt toe en maak dat meteen los met een spatel. Wacht steeds met het toevoegen van de volgende portie gehakt tot het toegevoegde vlees mooi bruin is. Ook hier is extra vet toevoegen niet nodig!

Voeg het paprikapoeder, het laurierblaadje en de knoflook toe, bak nog even en voeg dan in porties de fijngehakte groenten toe.

Bak het geheel nog even op hoog vuur en voeg dan de tomaten uit blik en eventueel het scheutje wijn toe.

Maak de tomaten fijn met een spatel of vork.

Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de saus zo’n twintig minuten zachtjes pruttelen.

Kook ondertussen de spaghetti gaar.

Serveer met sperziebonen, broccoli of een lekkere salade.

Heb je voor meer dagen gekookt, of wil je een deel invriezen? Zet de pan of diepvriesdoos met de gehaktsaus zonder deksel in een bak met een laagje water, zodat de saus snel afkoelt. Zo gaan zo min mogelijk vitaminen verloren.