Coq au vin anno nu

Meer groenten en minder vlees; de meeste mensen varen er wel bij. Uit onderzoek komt keer op keer naar voren dat vegetariërs gemiddeld gezonder en slanker zijn dan mensen die wel vlees eten.

Het vreemde is alleen dat die onderzoeken doorgaans een vergelijking maken tussen vegetariërs en ‘echte vleeseters’; en dat ze met die laatste dan mensen bedoelen die gemiddeld twee ons vlees per dag naar binnen werken. Twee ons vlees per dag! Dat zijn hoeveelheden waarvan flexitariërs toch wat groen om de neus worden. Maar matige vleeseters zitten dus niet in de gezondheidsberekeningen.

Klassieker nieuwe stijl

Kortom, het gezondheidsvoordeel van gewoon (flink) minder vlees eten lijkt nog onvoldoende onderzocht. En dat terwijl er best aanwijzingen zijn dat volledig vleesloos leven ook nadelen heeft. Het enige wat in feite écht vaststaat, is dat veel groenten eten veel gezondheidsvoordeel oplevert.

Daarom vandaag coq-au-vin-nieuwe-stijl: een klassiek stoofgerecht van kip in rode wijn, maar dan bereid met ‘slechts’ 75 gram vlees en zo’n 160 gram groenten per portie. Serveer er nog een aardappel-knolselderijpuree plus een portie spruitjes (geroosterd in de oven zijn die verrassend lekker), witlof en/of een frisse winterse salade bij, en je haalt met gemak de 400 gram groente die de Wereldgezondheidsorganisatie ons dagelijks adviseert.

Maak vooral een flinke pan vol; coq au vin wordt alleen maar lekkerder als je het een dag of wat later nog eens opwarmt. Invriezen gaat ook prima.

Zo maak je coq au vin

Ingrediënten voor 8 porties:

  • 500 gram kipdij (bij voorkeur biologisch)
  • 100 gram spekblokjes (bij voorkeur biologisch)
  • 4 flinke winterwortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 à 4 flinke rode uien of 6 à 8 sjalotjes
  • 400 gr (kastanje)champignons
  • een paar takjes verse tijm of een dessertlepel gedroogde tijm
  • 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • een flink glas rode wijn
  • 30 gram boter (plm 2 eetlepels)
  • 2 eetlepels bloem
  • een blokje kippen- of paddenstoelenbouillon

Bereiding:

Zet een flinke braadpan op een laag vuur en doe de spekblokjes erin. Laat ze zachtjes bakken terwijl je de groenten schoonmaakt.

Schil of schrap de wortelen, was ze, halveer ze over de lengte en snijd die helften in dunne plakjes.

Was de bleekselderij, snijd de stengels over de lengte in repen en snijd die repen in plakjes.

Schil de uien of sjalotjes en snipper ze fijn.

Spoel de champignons af (laat ze niet in het water staan, dan zuigen ze zich vol), verwijder bruine plekjes en verdroogde steeltjes en snijd ze in plakken; erg grote paddenstoelen kun je eerst nog halveren.

Snijd de kipdijstukken eventueel in stukjes van gelijke grootte. Doe dit met een apart mes op een aparte vleessnijplank of op een bord.

Zet het vuur onder de pan met spekjes hoger en voeg in porties de kipdijstukken toe. Laat ze steeds kort bruinen voor je de volgende portie toevoegt. Roer geregeld om.

Zijn alle kipdijstukken rondom goed aangebakken, doe vlees en spekjes dan in een schone kom of schaal en zet die even apart. Veeg de pan schoon met een dot keukenpapier en zet hem weer op het vuur. Doe de boter erin en laat die smelten.

Voeg in kleine porties de gesneden groenten toe; hussel steeds flink, zodat alle groenten met een laagje vet bedekt zijn. Laat alles even zachtjes bakken.

Strooi dan de bloem over de aangebakken groenten uit en roer daarbij goed, zodat de bloem niet gaat klonteren. Laat weer even zachtjes bakken.

Doe het kip-spekmengsel terug in de pan en roer goed.

Breng 1 à 2 glazen water aan de kook en giet dat in scheutjes bij het groente-vleesmengsel in de pan. Roer na ieder scheutje goed en schraap daarbij stevig over de bodem, zodat aanbaksel los komt en de bloem het vocht bindt. Voeg het volgende scheutje pas toe als het vocht in de pan gebonden is door de bloem. Laat even koken.

Voeg tot slot de rode wijn in scheutjes toe – het vocht moet blijven koken – en doe de tijm en laurier erbij. Doe het deksel op de pan, draai het vuur op de laagste stand en laat zachtjes 20 à 30 minuten koken.

Serveer met knolselderij-aardappelpuree en witlof, spruitjes, sperziebonen en/of een lekkere wintersalade.

Laat de coq au vin die je niet opdient, snel afkoelen door de pan of diepvriesdoos in een laagje water te plaatsen. Wacht niet te lang met in de koelkast plaatsen en eventueel invriezen.