De aarde van stadsboerderij Zimmerhoeve blijft maar topinamboer leveren. Of beter gezegd: ik blijf de knollen uitgraven. Want topinamboer (ook wel aardpeer genoemd) is lekker in allerlei winterse gerechten. Bovendien is het een vreselijk gezonde groente, zoals ik een paar weken geleden al schreef.
Vezeltoppers
Dat komt vooral doordat topinamboer extreem vezelrijk is. Om je een idee te geven: in 100 gram van deze knollen zit maar liefst 18 gram vezels. Dat is ongeveer twee derde van de hoeveelheid die je dagelijks zou moeten binnenkrijgen! En het is ruim drie keer zoveel als in twee andere winterse vezeltoppers: knolselderij en spruitjes.
Al die vezels kunnen je darmmicrobioom een enorme boost geven. En van een gezond darmmicrobioom weten we weer dat het bijdraagt aan een opgewekte stemming. Het lijkt zelfs te helpen tegen depressies.
Alle reden om in de donkere weken rond kerst wat vaker deze ‘vergeten groente’ op tafel te zetten. Bijvoorbeeld in onderstaande traybake met spruitjes. Maar topinamboer combineert ook heel goed met andere winterse wortels en knollen, of in een soep met paddenstoelen.
Rijk aan inuline
Tot slot een kleine waarschuwing. De vezels in topinamboer zijn wel van een soort waar sommige mensen moeite mee hebben: inuline.
Inuline zit ook veel in producten als uien, prei en alle koolsoorten. Verdraag je die slecht, dan kun je met topinamboer beter een beetje terughoudend zijn. Maar eet je die groenten ook graag, grijp dan je kans als je in de winkel of op de markt topinamboer tegenkomt (of vraag ernaar op de Zimmerhoeve!).
Zo maak je een traybake met topinamboer en spruitjes
Ingrediënten voor 2 personen
- 100 gram topinamboer
- 200 gram spruitjes
- 1 rode paprika
- 2 rode uien
- Provençaalse of Italiaanse kruiden
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- Leg de topinamboerknollen een kwartiertje in lauw water. Borstel ze dan schoon, of wrijf ze schoon met een microvezeldoekje. Spoel na en droog ze af.
- Schuif een bakblik in de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de topinamboer in plakjes van dezelfde grootte (schillen is niet nodig).
- Was de spruitjes, verwijder de steelaanzet en lelijk blaadjes en halveer ze.
- Schil de uien en snijd ze in halve maantjes.
- Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de helften in stukken van gelijke grootte.
- Haal het bakblik uit de oven, giet er een gulle scheut olijfolie op en leg de gesneden groenten erop. Strooi er peper en zout plus kruiden naar smaak over en hussel alles goed. Giet er eventueel nog wat olijfolie over.
- Plaats het bakblik terug in de oven en bak de groenten in circa twintig minuten tot een half uur gaar en bruin.
- De traybake is bijvoorbeeld lekker met aardappelpuree en, voor de vleeseters, een lekker sappige braadworst (bak de worst mee op het bakblik, dat scheelt weer afwas).
Voor een vegan maaltijd combineer je de traybake bijvoorbeeld met kikkererwten of witte bonen en een stevige snee brood.