kruiden vensterbank

Goed gekruid

Een hoog bloedvetgehalte hangt samen meer risico op hart- en vaatziekten. Vandaar dat er een hele reeks medicijnen met tongknoopveroorzakende namen op de markt is om het cholesterol- en triglyceridenniveau te verlagen. Helaas hebben die medicijnen soms nare bijwerkingen, en zijn er twijfels over de vraag of ze echt de juiste boosdoener op de korrel nemen.  

Gelukkig kun je ook zelf het nodige doen tegen een te hoog bloedvetgehalte. Heel verrassend is het rijtje ‘do’s’ niet: gezonder eten, meer bewegen, meer vezels gebruiken, matigen met alcohol… Ja, gaap. Maar van deze ‘do’ schoot ik overeind: volop kruiden en specerijen in je voedsel verwerken.

Gul gekruid of slappe hap

Dat van die kruiden en specerijen bleek een paar jaar geleden uit Amerikaans onderzoek waarin mannen met licht overgewicht twee verschillende soorten maaltijden voorgeschoteld kregen. De ene helft een maal waarin een gulle dosis kruiden en specerijen was verwerkt, de andere helft eenzelfde hap maar dan in ongekruide uitvoering.

De proefpersonen die de fors gekruide versie verorberden (volgens de onderzoekers deden ze dat met smaak), lieten in de uren daarna een veel gezonder bloedbeeld zien dan de mannen van de slappe hap. De onderzoekers denken dat dat onder andere komt doordat de maag meer tijd nodig heeft om gekruid eten te verwerken. Daardoor worden de vetten als het ware druppelgewijs aan het bloed doorgegeven, en krijgt het lichaam meer tijd om ze netjes te verwerken.

De onderzoekers hadden nog veel meer moois te melden over de gezonde effecten van hun kruiderij (er zitten bijvoorbeeld ontzettend veel anti-oxidanten in), maar daar had ik geen aandacht meer voor. Ik kreeg namelijk de onbedwingbare neiging mijn persoonlijke kom-maar-door-met-de-kruiden-favoriet te maken: ratatouille.

Zelf heb ik het grootste deel van het jaar verse kruiden in de vensterbank en op het balkon staan, maar nog wat googlen leerde me dat je met gedroogde kruiden ook prima bezig bent. Dus laat je vooral niet beperken door wat er op je vensterbank staat!

Ratatouille

Nodig voor drie tot vier personen:

  • 1 aubergine
  • 2 uien
  • 1 paprika, kleur naar keuze
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • knoflook naar smaak
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie
  • Een flinke greep van (een aantal van) de volgende kruiden, vers of gedroogd: rozemarijn, tijm, oregano, marjoraan, laurier, salie, bonenkruid, peterselie, basilicum. Een handje herbes de Provence bevat deze kruiden doorgaans allemaal.

Bereiding:

Verwarm een pan met een dikke bodem (maar zonder anti-aanbaklaag) op een laag vuur.

Snijd de aubergine in stukken. Schil de uien en snijd ze in halve maantjes. Pel knoflookteentjes naar behoefte en hak ze fijn.

Doe een flinke scheut olie in de pan, draai het vuur hoger en voeg de aubergine toe. Laat de stukken een paar minuten op hoog vuur bakken – ze mogen flink donker worden. Zo af en toe omscheppen.

Veeg de aubergines naar de ene helft van de pan en giet nog wat olie in de andere helft (wees niet te benauwd met olijfolie: het is geen dikmaker). Laat de olie even opwarmen en voeg dan de uien en knoflook toe. Schep om, laat even op hoog vuur bakken en snijd ondertussen de paprika in reepjes, de courgette in blokjes en de tomaten in kwarten.

Voeg vervolgens in kleine porties de paprika, de courgetteblokjes en de tomaten toe. Schep tussendoor steeds om, zodat alles met de hete olie in contact komt. Doe dan zout en peper naar smaak en de kruiden erbij (behalve zachte groene kruiden als basilicum, bieslook en peterselie, die bewaar je tot het laatst).

Leg het deksel op de pan en zet het vuur lager. Laat het geheel een kwartier tot twintig minuten zachtjes pruttelen.

Strooi kort voor het opdienen de fijngehakte groene kruiden erover.

Vleeseters kunnen hier bijvoorbeeld couscous en gegrilde lamsworstjes (merguez) bij eten, vegetariërs pasta met daardoor wat pijnboompitten en verbrokkelde zachte geitenkaas.

Met een lekkere groene salade erbij is de maaltijd helemaal compleet.