‘Hersenvoeding.’ Zo noemt de Amerikaans-Italiaanse neurowetenschapper Lisa Mosconi vis in haar inspirerende boek Eet je slim. Mosconi betoogt dat wij mensen ons geweldige brein niet te danken hebben aan onze vleesconsumptie, maar aan onze visconsumptie. Een visje vangen konden we immers al toen we nog kleine mensjes met kleine breintjes waren. Maar pas door het generaties lang verorberen van heel veel vis ontwikkelden we een brein dat ook een goede jachtpartij op touw kon zetten, en verscheen er vlees op het menu. Dáár werden we vervolgens groot en sterk (en uiteindelijk ook dik) van.
Maar die simpele visjes, díe vormden dus het begin van de slimme Homo sapiens. Vis is echt oervoer.
Gezonde vetzuren
Nou gaat het bij de combinatie ‘vis’ en ‘brein’ al snel om de beroemde omega-3-vetzuren. Die zorgen er immers voor dat onze hersencellen efficiënt met elkaar kunnen communiceren. Verder beschermen ze tegen hart- en vaatziekten (heel slecht voor de doorbloeding van de hersenen!) en laaggradige ontstekingen (ook slecht – voor alles).
Vandaar dat er zo vaak op wordt gehamerd dat we vooral veel vette vis moeten eten. Maar onderschat de minder vette vissen niet! Zo is de ‘magere’ vissoort kabeljauw heel rijk aan B-vitamines, jodium en selenium – en dat zijn stuk voor stuk ook brein-boosters van jewelste.
Maar of het nou gaat om vette of magere vis, we eten er te weinig van. Terwijl toch uit ieder onderzoek naar gezonde eetpatronen weer naar voren komt dat viseters op alle fronten een voorsprong hebben.
Daarom maar weer eens een visrecept op deze site: kabeljauw op een bedje van in de oven gegaarde tomaten. Echt nazomervoer, want de tomaten zijn nu op hun lekkerst. En: super simpel om te maken.
Zo maak je kabeljauw met tomaat
Nodig:
- ca 125 gr kabeljauwfilet per persoon
- 3 à 4 grote, goed rijpe tomaten per persoon
- 1 rode ui per persoon
- per persoon een handvol fijngehakte verse kruiden: denk aan tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peterselie. Gedroogde kruiden kunnen ook – neem plm een dessertlepel per persoon.
- een handje rucola per persoon
- een theelepel kappertjes per persoon
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Vet een bakblik dun in met wat olijfolie. Snijd de tomaten in dunne plakken en spreid ze uit over het bakblik.
Snijd de rode ui(en) in dunne ringen en verdeel ze over de tomaten. Gebruik je gedroogde kruiden, strooi ze dan meteen over de tomaten. (Verse kruiden voeg je pas later toe, bij de vis. Je kunt eventueel ook een beetje gedroogde tijm, rozemarijn of oregano over de tomaten strooien voor je ze in de oven schuift, en daarnaast lekker veel verse basilicum, peterselie en oregano bij de vis doen.)
Besprenkel de tomaten en uien met wat olijfolie, strooi er wat peper en zout over en schuif het bakblik in de oven. Laat de oven even terug op temperatuur komen, maar zet de temperatuur na een minuut of 5 lager, op ca 100 graden. Laat de tomaten en uien op deze temperatuur zachtjes garen; reken op 45 min tot een uur. Check geregeld of het niet te hard gaat – de tomaten moeten mooi rood blijven.
Verwarm ongeveer een kwartier voor de tomaten gaar zijn een koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) voor op laag vuur.
Gebruik je verse kruiden, was en droog deze dan nu en hak ze fijn.
Was en droog de rucola. Meng met olijfolie en wat zout naar smaak.
Dep de kabeljauwfilets droog en bestrooi ze met peper en zout.
Giet een scheut olijfolie in de voorverwarmde koekenpan en bak de filets op middelhoog vuur gaar. Heb je filets met huid, bak dan eerst de huidkant. Na plm 3 à 4 min keren en de andere zijde bakken, eveneens 3 à 4 minuten.
Voeg eventueel de gehakte verse kruiden toe, zet het vuur iets hoger en wentel de vis erin tot beide kanten bedekt zijn met een laagje kruiden.
Spreid de gegaarde tomaten uit op een bord en leg de kabeljauw erop. Garneer met de kappertjes en de rucola en giet er eventueel nog een scheutje olijfolie over.
Lekker met stokbrood en een groene salade, bijvoorbeeld spinazie-avocadosalade.