Ooit in grote hoeveelheden gegeten, nu net als brood een beetje verdacht: de aardappel. Want te veel koolhydraten, want te hoge glycemische index. Past die knol nog wel in een gezond dieet?
Ja hoor, piepers passen daar nog altijd prima in. Behalve (heel veel) koolhydraten bevatten ze namelijk ook veel vitamine C, vitamine B6, kalium en antioxidanten. In de schil zitten bovendien flink wat vezels – en daarvan krijgen de meeste Nederlanders zorgwekkend weinig binnen.
Resistent zetmeel
Maar die glycemische index dan? Het mooie is dat het bloedsuikerpieken veroorzakende effect van aardappelen stukken minder wordt wanneer je ze na het koken laat afkoelen. Het zetmeel in de knol verandert dan namelijk van karakter; het wordt grotendeels omgezet in resistent zetmeel. Daar hebben de darmen veel meer werk aan, zodat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Maak er daarom voor de verandering eens aardappelsalade van; perfect voer voor een mooie zomeravond! Bijvoorbeeld bij de barbecue, maar ook heerlijk met gewoon een goed stuk brood en een zelfgemaakte zalmsalade.
Zo maak je aardappelsalade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg (biologische) aardappels, liefst vastkokende
- 2 bosuitjes
- 1 rode ui
- 1 bosje dille
- Een paar takjes peterselie
- Wittewijnazijn
- Worcestershire sauce
- Mosterd
- 1 eetlepel kappertjes
- Lijnzaadolie of olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Was de aardappels goed, verwijder eventuele pitten, uitlopers en groene plekjes en kook ze in de schil tot ze net gaar zijn. Haal ze van het vuur, giet af en vul de pan met koud water om ze snel te laten afkoelen.
Snijd ondertussen de bosuitjes en de rode ui fijn, doe ze in een saladekom en strooi er wat zout over – zo worden ze iets minder scherp.
Was en droog de dille en de peterselie, verwijder harde stelen en hak de kruiden zo fijn mogelijk.
Snijd de afgekoelde aardappels in plakken of blokjes – je kunt de schil eraan laten, vezels! Doe ze in de kom bij de (bos)ui, doe de kappertjes erbij en voeg naar smaak azijn, olie, worcestershire sauce en mosterd toe. Meng goed.
Voeg de dille en de peterselie toe en serveer. Wil je de salade ver van tevoren klaarmaken, wacht dan met het toevoegen van de kruiden tot je de salade opdient.