Wie wel eens zelf courgettes heeft gekweekt, kent het fenomeen: zo heb je niets, zo heb je er tien. En als je er niet snel genoeg bij was, zijn die bovendien buitensporig groot. Dan wordt het dus tijd voor een gerecht waarin je een flinke hoeveelheid van deze Hulk onder de groenten kunt wegwerken. Zoals: courgettesoep.
Goed voor het immuunsysteem
Courgettesoep is overigens ook een prima idee wanneer je deze groenten níet zelf verbouwt. Behalve lekker en betaalbaar zijn courgettes namelijk heel gezond.
Zo bevatten ze veel vitamine A. Goed voor je immuunsysteem!
Ook zijn er aanwijzingen dat er een kankerwerend effect uitgaat van cucurbitacine, het bittere stofje dat in alle komkommerachtigen zit. In grote hoeveelheden is dat behoorlijk giftig, maar in lage doses kan het dus dus juist gunstig uitpakken.
Verder zijn courgettes, als alle groenten, rijk aan die o zo belangrijke voedingsvezels – zeker wanneer je ze met schil en al verwerkt. Wat je natuurlijk doet, al was het alleen maar om die groene kleur niet kwijt te raken.
Heb je heel veel courgettes, dan heb je dus ook heel veel soep. Maar dat geeft niet: vries dat wat je niet meteen opeet, gewoon in handzame porties in. Zo heb je altijd een lunchsoepje achter de hand. En uit onderzoek is gebleken dat soep eten bij de lunch een geweldige manier is om minder te eten zonder de rest van de middag met een hongerige maag rond te lopen.
Zo maak je courgettesoep
Ingrediënten:
- courgettes – zo veel als je maar kwijt wilt
- ongeveer 1 kruimige aardappel per courgette – hiermee geef je de soep wat meer ‘body’
- ongeveer 1 flinke ui per courgette (prei kan ook)
- knoflook naar smaak
- olijfolie
- 1 tablet kippen- of groentebouillon per courgette
- room of crème fraîche naar smaak
- 1 bosuitje per courgette
- evt verse munt of basilicum
- evt een scheutje witte wijn
Verder nodig: een flinke soeppan en een staafmixer.
Bereiding:
Was de courgettes, snijd de kroontjes en kontjes eraf en snijd ze in gelijke stukken.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Schil en snipper de uien.
Verwarm een grote pan met een dikke bodem, giet er een flinke scheut olijfolie in en voeg de gesneden groenten in porties toe. Hussel goed en laat ze steeds even kleuren voor je een volgende portie toevoegt.
Laat alles even lekker bakken en kleuren terwijl je in een fluitketel of waterkoker zoveel water aan de kook brengt dat de groenten er straks mee onder staan.
Doe het kokende water bij de groenten in de pan, voeg 1 of meer verkruimelde bouillonblokjes toe, sluit de pan en laat het geheel een minuut of 15 koken.
Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringetjes. Wil je ook munt- of basilicumblaadjes toevoegen, was die dan en snijd ze in grove stukken.
Controleer of de aardappelen gaar zijn, haal de pan van het vuur en pureer de soep.
Zet de soep terug op een laag pitje, voeg room of crème fraîche naar smaak plus eventueel een scheutje witte wijn toe en laat nog even zachtjes pruttelen.
Voeg de fijngesneden bosuitjes plus eventueel de munt of basilicum toe, roer goed door, check of de soep eventueel nog wat zout of peper kan gebruiken en serveer.
Wil je de soep in porties invriezen? Schep de porties dan in diepvriesdoosjes die op een bakplaat of dienblad vol water staan – zo koelen ze sneller af. Zet ze in de koelkast zodra ze voldoende afgekoeld zijn en verhuis ze van daaruit zo snel mogelijk naar de vriezer.