Was je net lekker op stoom gekomen met je hoogstpersoonlijke eiwittransitie, hoor je ineens dat zo’n overwegend plantaardig eetpatroon kan leiden tot een tekort aan selenium en zink. Die spoorelementen zitten namelijk vooral in bronnen van dierlijk eiwit: vis, vlees en zuivel. Kennelijk klopte er dus iets niet helemaal aan je idee dat een ‘plant-based’ voedingspatroon behalve klimaatreddend ook nog eens vreselijk gezond is…
Weerstand verhogend
Wég wereldreddersenthousiasme? Een beetje wel. Zeker sinds recent onderzoek liet zien dat zo’n selenium- en zinktekort opvallend vaak werd aangetroffen bij mensen die ernstig ziek werden na een covid-19-infectie. De spoorelementen blijken onmisbaar voor een goede weerstand.
Gelukkig kwam de onderzoeker in kwestie, de Belgische hoogleraar Gijs Du Laing, uitvoerig aan het woord in een interessante podcast van het ‘evidence-based foodcollectief’ I’m a Foodie. Waar hij vertelde dat ook noten veel zink en vooral ook selenium bevatten (paranoten soms zelfs té veel!). Verder vormen uien en volkoren graanproducten een aardige plantaardige bron van beide spoorelementen.
Paasbrunch
Dat treft: voor de Paasbrunch wilde ik maar weer eens een uientaart maken. Met volkorenmeel, want dat geeft een veel lekkerder korst dan alleen witmeel. Over de flinke hoeveelheden dierlijke boter, kaas en room die erin gaan had ik me anders misschien schuldig gevoed, maar deze Pasen dan maar even niet.
Op een gezond voorjaar!
Zo maak je uientaart
Ingrediënten voor één taart (4 porties):
Voor het deeg:
- 100 g volkorenmeel
- 75 gram bloem
- 100 gram roomboter, koud
- 3 eetlepels water
- snufje zout
Voor de vulling:
- 4 flinke uien (witte of rode)
- 2 eieren
- 1,5 dl room
- 75 gram geraspte oude kaas
- verse of gedroogde tijm
- peper en zout naar smaak
- Scheutje (olijf)olie of klontje boter
- 1 eetlepel bloem
Verder nodig:
- een quichevorm of ronde taartvorm van 24 cm of meer
- bakpapier
Bereiding:
Meng meel en bloem in een kom. Snijd de roomboter in kleine stukjes en voeg die bij het mengsel in de kom. Giet het water erbij, voeg een snufje zout toe en kneed het geheel met je vingers dooreen tot een samenhangend deeg. Voeg zo nodig nog wat water toe. Maak er een bal van en laat even rusten.
Verwarm de oven voor op ca 200 graden.
Verwarm een (koeken)pan met dikke bodem maar zonder anti-aanbaklaag voor op laag vuur. Snijd de uien in dunne ringen. Doe (olijf)olie of boter in de pan, voeg de uien en de tijm toe en laat het geheel op matige temperatuur ca 10-15 min bakken, tot de uien beginnen te kleuren.
Breek ondertussen de eieren boven een kom, voeg de room toe en klop het mengsel glad.
Leg het bakpapier op de bodem van de taartvorm en vet de wanden in. Leg de deegbal midden in de vorm op de bodem en werk hem, terwijl je de vorm steeds een slagje draait, met je knokkels over de bodem uit en tegen de randen op. Zorg dat de deeglaag overal even dik is en dat de randen rondom van gelijke hoogte zijn.
Zet het vuur onder de uien iets hoger, strooi de eetlepel bloem erover uit terwijl je goed roert – zo bind je het vocht – en draai het vuur uit.
Doe de uien in de taartvorm en spreid ze gelijkmatig uit over het deeg.
Verdeel de geraspte kaas over de uien.
Roer het eier-roommengsel nog eens krachtig door, voeg naar smaak wat peper en zout toe en giet het mengsel over de vulling.
Zet de taart in het midden van de oven, verlaag de warmte naar ca 180 graden en laat de taart ca 45 min bakken.