Popeye had het niet helemaal goed begrepen; spinazie is veel minder ijzerrijk dan hij dacht. Bovendien wordt ijzer uit plantaardige bronnen minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen. Toch was al die spinazie niet verkeerd. Voor een groente is ze namelijk behoorlijk rijk aan eiwitten, en daaraan heb je veel meer dan aan ijzer wanneer je sterke spieren wilt hebben & houden.
Weerstandsverhogend
Popeye had vooral behoefte aan die spieren omdat hij steeds slaags raakte met andere heetgebakerde typetjes. Maar ook als je niet zo vechtlustig bent, is het zinnig om te investeren in meer spiermassa; dat is goed voor je weerstand en een gezonde suikerspiegel. Plus: hoe meer spieren, hoe hoger je rustverbranding.
De blikspinazie die Popeye at (heb je die überhaupt nog?) lijkt mij persoonlijk een gruwel, en ook de fijngehakte diepvriesversie roept bij mij weinig eetlust op. Maar verse spinazie is een lekker bijgerecht als je het roerbakt in wat (olijf)olie met fijngehakte knoflookteentjes. Op die manier klaargemaakt smaakt het ook goed in een stevige bonensoep.
Blaadjes met ‘bite’
Het liefst eet ik spinazie echter in een rauwkostsalade. De blaadjes hebben meer ‘bite’ dan kropsla, en meer smaak dan ijsbergsla. Voor de pit meng ik ze met rucola en wat rode ui of bosui; als tegenhanger van het ietwat wrange dat spinazie soms kan hebben – komt door het oxaalzuur dat erin zit – voeg ik avocado en citroensap toe; en het zoet van een paar écht rijpe tomaten maakt de salade helemaal af.
De salade is bijvoorbeeld lekker bij kabeljauw met zacht gegaarde tomaten. Vis en spinazie in één maaltijd combineren? Vroeger werd dat afgeraden vanwege de nitrosamines die dan worden gevormd, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet gevaarlijk. En dat het lekker is, is zeker. Dus doe als Popeye en houd je vooral niet in.
Zo maak je spinaziesalade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 gr spinazie
- 75 gr rucola (of wat radicchioblaadjes, een plukje tuinkers of een aantal in plakjes gesneden radijsjes)
- 1 goed rijpe avocad0
- 1 rode ui of 2 bosuitjes
- 4 goed rijpe tomaten
- een halve komkommer
- een paar olijven
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- een kneepje citroensap
- 1 theelepel mosterd
- evt een likje honing
- evt een scheutje worcestershire sauce
- evt wat pompoenpitten
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Snijd de rode ui of bosuien in dunne ringen, doe ze in de slaschaal en strooi er wat zout over – zo worden ze iets minder scherp.
Doe de mosterd, de azijn en eventueel de honing en worcestershiresaus bij de uien (wacht nog even met de olijfolie) en meng.
Was de spinazieblaadjes en de rucola, slinger ze goed droog en verwijder harde steeltjes en verlepte blaadjes. Leg de blaadjes boven op het ui-azijnmengsel, maar meng het geheel nog niet – de azijn zou de blaadjes snel slap maken.
Halveer de avocado, wip de pit eruit en trek de schil eraf. Snijd de helften in schijfjes, bedruppel die met wat citroensap en leg ze boven op de blaadjes.
Was de tomaten, snijd ze in parten en leg ze op de salade.
Was de halve komkommer en snijd of schaaf hem in dunne plakjes – de schil mag eraan blijven.
Strooi er eventueel wat pompoenpitten over.
Giet de olijfolie eroverheen en zet de schaal op tafel. Pas mengen met het ui-azijnmengsel op de bodem op het moment dat je gaat eten.