geroosterde spruitjes

Spruitjestijd

Spruitjes zijn uit. Jongeren eten ze nauwelijks nog. Ze gelden als groenten die alleen nog worden bereid door mensen die niet meer helemaal van deze tijd zijn. Geen wonder dat ze steeds minder verbouwd worden in ons land, en dat de opbrengst toenemend naar het buitenland verdwijnt.

Gezonde groente

En da’s jammer. Want spruitjes zijn ontzettend gezond. Zo zijn ze bijzonder rijk aan vitamine C en aan vitamines uit de B-groep, bevatten ze (voor een groente) behoorlijk veel eiwitten en vormen ze een goede bron van vezels.

Verder zijn ze goedkoop, wat in deze financieel gezien best barre winter een pluspunt van formaat is. En dan zijn ze ook nog eens milieu- en klimaatvriendelijk; ze groeien immers in de volle grond en kunnen de hele winter door geoogst worden.

Muf luchtje

Al met al zou het meer spruitjestijd moeten zijn dan ooit. Maar die vieze smaak en dat muffe luchtje dan? Wat dat ‘vies’ betreft past hier maar één antwoord: goed klaargemaakt zijn spruitjes juist hartstikke lekker. En die spruitjeslucht is al heel wat minder als je ze in de oven gaart.

Daarom een lekker snel ovengerecht met deze kleine groene kooltjes: spruitjes met rode ui en champignons uit de oven. Qua klimaatimpact scoort dat laatste ingrediënt helaas wat minder fraai (komt vooral doordat ze doorgaans worden geteeld op potgrond). Maar als je deze combi serveert bij een vegetarische maaltijd, compenseer je daar al weer goed voor. Het past bijvoorbeeld prima bij deze vegetarische risotto.

Houd je niet van paddenstoelen? Met paprika’s is deze ovenschotel ook heel lekker – maar paprika’s zijn klimaattechnisch gezien natuurlijk niet de beste keuze. Verder vind je ook een hele reeks spruitjesrecepten op de site van het Voedingscentrum.

Zo bereid je spruitjes met paddenstoelen in de oven:

Schuif een flink bakblik (niet ingevet) in de oven en warm de oven voor op 220 graden.

Neem per persoon ca. 100 gram spruitjes. Verwijder lelijke blaadjes, snijd de steeltjes eventueel bij, was ze en halveer ze.

Neem per persoon een rode ui en snijd die in halve maantjes.

Neem per persoon 100 gram champignons. Veeg ze schoon (of was ze kort) en snijd ze in kwarten.

Doe alle gesneden groenten bij elkaar in een kom, strooi er wat zout, peper of chiliflakes en tijm (vers of gedroogd) over, sprenkel er wat olijfolie over en hussel goed tot alle ingrediënten bedekt zijn met een dun laagje olie.

Spreid de groenten uit op het voorverwarmde bakblik en laat ze ca. 15 à 20 minuten garen op 200 graden. De spruitjes mogen lekker bruin kleuren (maar laat ze niet verbranden). 

Maak het bakblik niet te vol; als je voor meer dan drie mensen kookt, kun je de groenten beter in porties roosteren (houd de eerste lading dan warm in een met aluminiumfolie afgedekte schaal).