Een simpel bord pasta met tomatensaus is niet alleen een genot voor de tong. Je microbioom, ofwel de bacteriebevolking in je darmen, smult er ook van. En dat geeft je hele gezondheid weer een boost.
Tenminste, dat stellen onderzoekers van de universiteit van Valencia. Ze deden een aantal proefjes met tomaten, zowel rauw als in sauzen verwerkt, en constateerden dat een van de bacteriën die geassocieerd worden met een goede darmwerking vooral dol was op de verhitte variant. Het gaat om de zogeheten Lactobacillus reuteri, een melkzuurbacterie waarvan we onder andere weten dat ze goed is voor je immuunsysteem én helpt tegen obstipatie.
Verse ingrediënten of blikgroenten?
Een goede huisman-/vrouw maakt zo’n saus natuurlijk zelf. Liefst met verse tomaten. Zeker aan het eind van de zomer, wanneer de tomaten op hun lekkerst zijn en overrijpe exemplaren op de markt voor een schijntje van de hand gaan, is dat een prima idee. Je moet ze dan alleen wel eerst in kokend water dompelen en van hun velletje ontdoen; een tijdrovend klusje.
Maar wat blijkt: darmbacterieën vinden ingemaakte tomaten net zo lekker. En de voedingswaarde van blikgroenten is tegenwoordig ook helemaal oké.
Daarom hier een recept voor een snelle tomatensaus van blikexemplaren met daarnaast lekker veel verse groenten die in alle seizoenen goed verkrijgbaar zijn. Als je de ingrediënten verdubbelt en de helft invriest, heb je meteen een verantwoorde saus voor drukke dagen achter de hand.
Zo maak je je eigen tomatensaus
Nodig voor 2 à 3 personen:
- Een blik tomaten (400 gram)
- 3 middelgrote uien, fijn gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, over de lengte in repen gesneden en daarna in kleine blokjes gesneden
- 6 wortels of 3 winterwortels, dikke exemplaren eerst over de lengte gehalveerd, in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels goede olijfolie
- Zout, peper, knoflook naar smaak
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Eventueel aan het eind toevoegen: verse basilicum of oregano
Bereiding:
Verwarm een pan met een dikke bodem. Doe er een scheut olijfolie in, voeg de fijngehakte groenten en knoflook in porties toe en bak alles zachtjes aan tot het begint te kleuren en te geuren. Roer geregeld door.
Voeg na een minuut of tien de bliktomaten (inclusief sap) toe, roer goed door en laat het geheel minstens een kwartier met de deksel op de pan zacht sudderen. Bereid ondertussen de (volkoren) pasta en eventueel nog een salade of gekookte groente voor bij de pasta (broccoli of sperziebonen zijn bijvoorbeeld lekker bij tomatensaus).
Verse basilicum en oregano pas toevoegen als de saus al van het vuur is.
Proef de saus, voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Pureren met een staafmixer, over de pasta gieten en met geraspte parmezaanse kaas bestrooien.
Saus die je wilt invriezen, zo snel mogelijk afkoelen door de saus over te doen in een plastic of glazen diepvriesdoos en zonder deksel in een schaal of dienblad met een bodempje koud water te zetten. Roer af en toe door en zet de doos pas als de temperatuur voldoende gezakt is, afgedekt in de koelkast. Laat daar nog even goed doorkoelen voor je de doos in de vriezer zet.