zalm met edamame

Chocolade heeft de naam dat het wonderen doet voor je humeur. Maar als je graag wat kilo’s kwijt wilt, is geregeld een reep natuurlijk niet het beste idee. Gelukkig is er genoeg troostvoer dat wél in een lijnvriendelijk dieet past. Zoals tomatensoep. Of… dit gerecht: zalm met sesamzaadjes en edamame (sojaboontjes).

Troostend tryptofaan

Wat er precies zo troostend is aan zalm met sesamzaadjes en edamame? Dat ze alle drie behoorlijk wat van het aminozuur tryptofaan bevatten – de sojaboontjes voorop. En tryptofaan is weer dé bouwstof van serotonine. Dat laatste stofje wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, of ‘natuurlijk antidepressivum’. Een beetje kort door de bocht misschien, maar serotonine bevordert onmiskenbaar een gevoel van veiligheid en welbehagen, een stabiel humeur en een goede slaap.

Alle reden dus om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende serotonine kan aanmaken. En dat betekent dus geregeld tryptofaanrijk voedsel eten. Want ons lichaam kan dit aminozuur niet zelf aanmaken, en het ook nauwelijks opslaan.

Gelukkig is het geen straf om tryptofaanrijk te eten. Deze zalm met een Aziatische touch is een goed voorbeeld. Maar mocht je niet van vis en/of soja houden; andere goede bronnen van tryptofaan zijn bijvoorbeeld pompoenpitten, spinazie en kalkoenvlees. En ja, chocolade inderdaad ook. Maar daar deden we dus even niet aan.

Zo bereid je zalm met edamame en sesam

Nodig voor 2 persoon:

  • 2 zalmmoten (plm 125-150 gram)
  • 200 gram edamame (gedopt en geblancheerd)
  • 1 winterwortel of 2 wortels
  • 1 stukje gemberwortel
  • 2 lente-uitjes
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman)
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 of meer teentjes knoflook
  • neutrale olie (bijv zonnebloemolie)
  • voor erbij: zilvervliesrijst of noedels

 

Bereiding:

Verhit een wok of koekenpan (zonder anti-aanbaklaag!) zonder olie en rooster de sesamzaadjes. Schud de pan geregeld heen en weer en haal hem tijdig van het vuur; de zaadjes kunnen snel verbranden. Laat ze afkoelen op een bordje.

Schil ondertussen het stukje gemberwortel en rasp of snijd het zo fijn mogelijk. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Schil de winterwortel en snijd hem in julienne-reepjes of hak hem zo fijn mogelijk.

Verwarm een scheutje olie in de wok of koekenpan en bak de gember, de lente-ui en wortel daarin aan.

Zet het vuur lager en laat het mengsel even zachtjes garen.

Bak ondertussen in een andere koekenpan de zalmmoten op middelhoog vuur in ongeveer 10 min (afhankelijk van de dikte van de moot) gaar.

Voeg de edamame toe aan het groentemengsel, doe er eventueel een scheutje water bij en laat het geheel een paar minuten zachtjes stoven.

Meng de kikkoman, de honing en de gembersiroop in een kommetje, knijp de knoflook erboven uit en meng goed.

Haal de zalmmoten uit de koekenpan en houd ze warm terwijl je de saus bereidt door het kikkomanmengsel in de koekenpan te gieten en op hoog vuur een beetje te laten inkoken. Schraap daarbij met een houten spatel over de bodem van de pan om de aanbaksels los te maken.

Is de saus voldoende ingedikt, leg dan de zalmmoten kort terug in de pan. Wentel ze rond, zodat ze helemaal bedekt zijn met de saus.

Leg de zalm op de borden, strooi er wat van de geroosterde sesamzaadjes over en leg de edamame ernaast. Serveer met zilvervliesrijst of mie.