gazpacho

Luie soep

Het is te warm om te koken, te warm zelfs om warm te eten, én de tomaten liggen voor een spotprijs in de winkel. Drie-nul voor gazpacho, die coole Spaanse soep-zonder-koken die bovendien in een handomdraai klaar is! (Tenzij je de paprika’s ervoor zelf roostert, maar ook dat is zo gebeurd en je hoeft er niet bij te blijven, dus dat roosteren tellen we voor het gemak niet mee als kooktijd.)

Laat de schillen lekker zitten

Ik heb mij laten vertellen dat traditionele Spanjaarden voor dit gerecht de komkommers schillen en de tomaten ontvellen, maar dat kun je lekker negeren. Niet alleen omdat dit weer erom smeekt overbodige handelingen achterwege te laten, ook omdat groenteschillen vaak het rijkst zijn aan voedingsstoffen én de meeste vezels bevatten. En vezels zijn cruciaal voor onze gezondheid, dat is de laatste jaren uit heel veel onderzoek gebleken.

Of er over het gezondheidseffect van de groenten in specifiek deze ‘soep’ nog iets bijzonders te melden valt? Rode paprika’s zitten vol vitamine C; de vele zegeningen van tomaat heb ik op deze site al eerder beschreven en bij uien is de vraag vooral waarom ze niet allang door big pharma zijn gepatenteerd en aan de hoogste bieder verkocht.

Bereid de soep liefst ruim een uur (of desnoods een hele dag) van tevoren; dan kun je haar goed gekoeld opdienen en is het effect maximaal.

Ingrediënten voor een pan gazpacho

  • 1 komkommer
  • 2 uien (gele of rode)
  • 5 of meer flinke tomaten
  • Geroosterde rode paprika’s, uit een potje of zelf geroosterd
  • Een sneetje oud brood
  • Een scheutje rodewijnazijn
  • Een flinke scheut olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Evt: Paprikapoeder (gerookt paprikapoeder smaakt erg lekker in deze soep)
  • Verder nodig: een hoge pan plus een staafmixer of een keukenmachine.

Zo bereid je de gazpacho:

Als je zelfgeroosterde paprika’s wilt gebruiken (hoe meer je toevoegt, hoe zoeter en voller de soep smaakt): was en droog de paprika’s, snijd ze in stukken, hussel ze met een gulle scheut olijfolie en zet ze ongeveer 15 à 20 minuten in een hete oven. Ze mogen donker kleuren.

Scheur het brood in stukken, doe het met een flinke scheut water in een hoge pan (of een keukenmachine) en laat het even weken.

Was de komkommer en snijd hem in stukken. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Schil de uien en snijd ze in stukken. Doe ze bij het brood in de pan of keukenmachine.

Voeg de geroosterde paprika’s, een scheutje azijn en een scheut olijfolie toe en pureer het geheel zo fijn als je zelf lekker vindt.

Is de ‘soep’ te dik? Voeg nog wat water en/of olie toe. Is de ‘soep’ te dun? Draai er nog wat brood doorheen.

Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat paprikapoeder.

Zet tot het opdienen in de koelkast en steek je voeten weer in een teiltje water.