broodpudding

Broodpudding

Op 28 juli 2022 is het ‘Earth Overshoot Day‘. Op deze dag hebben we het hele rantsoen van wat onze aarde fatsoenlijkerwijs in een jaar aan voedsel en grondstoffen kan voortbrengen, opgesoupeerd. De rest van dit kalenderjaar leven we als het ware op de ecologische pof.

Stelen van je nageslacht

Earth Overshoot Day 2022 valt een dag vroeger dan ‘Overschrijdingsdag 2021’: die viel op 29 juli. In 2020 werd de eco-alarmvlag zelfs ruim drie weken later gehesen, op 22 augustus; maar dat jaar liep door nog wel meer redenen fors uit de pas.

Hoe dan ook, vanaf deze dag steel je dus alles wat jij in je mond steekt van jouw nageslacht of dat van de buren, en belandt alles wat jij weggooit bij wijze van spreken op hun afvalberg.

Klassieke pudding

Dat wil je natuurlijk niet. Daarom vandaag een recept dat vrijwel volledig is samengesteld uit ingrediënten die je anders wellicht gedachteloos had weggegooid. Broodpudding!

Deze klassieker uit de we-gooien-niks-wegkeuken oogt misschien niet vreselijk feestelijk, maar dat past wel bij deze gelegenheid. Ondertussen is het toch een lekker vieruurtje (zeker als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan, zodat alle smaken lekker hebben kunnen doortrekken).

Voedzaam is hij ook (zeker als je volkorenbrood neemt).

En tot slot is hij super simpel te bereiden én super snel klaar. Al met al een prima gerecht voor wie zonder al te veel gesomber wil bijdragen aan minder voedselverspilling.

Zo maak je broodpudding

Ingrediënten:

een stuk of 4 sneetjes (oud) brood

een (overrijpe) banaan

een (rimpelig) appeltje

2 eieren

een scheutje melk

een handje rozijnen

kaneel, gemberpoeder, speculaaskruiden en/of wat geraspte citroenschil

wat boter of olie

Bereiding:

Verwarm een ovenschaal voor in een oven op 180 graden.

Scheur het brood in kleine stukjes, doe die in een kom en giet de melk erover. Zorg ervoor dat alle stukjes met de melk in contact komen. Doe de rozijnen erbij en laat even staan.

Prak de banaan fijn op een bord en rasp het appeltje.

Breek de eieren boven een kommetje en roer ze los met een vork. Voeg de kaneel, gember, speculaaskruiden, citroenrasp of andere smaakmakers toe.

Maak het zacht geworden brood zo fijn mogelijk en voeg de andere ingrediënten erbij. Roer goed door.

Neem de schaal uit de oven, vet hem in met de boter of een scheutje olie en doe het broodmengsel erin. Strijk glad, zet de schaal terug in de oven en laat de pudding ca 15-20 min zachtjes bakken. Hij moet stevig worden, maar niet te donker en te droog.