linzensalade

Linzensalade

Ze doen misschien vooral aan de herfst denken, met hun warme, aardse tinten. Maar of ze nou bruin, rood, geel of groen zijn, linzen zijn eigenlijk het hele jaar door lekker. Een linzensalade is zelfs bij uitstek een zomers gerecht: snel klaar en de ideale picknickmaaltijd!

Bij de barbecue

Ook smaakt linzensalade prima bij de barbecue: ernaast of – waarom eigenlijk niet? – in plaats van worstjes en spareribs. Wel zo dier- en klimaatvriendelijk.

Eet er wat brood bij, dan zit je ook eiwittechnisch gezien helemaal goed en is vlees niet eens meer nodig (voor de vlezige smaak gooi je dan gewoon een aubergine op de barbecue).

Smaakbommetjes

Als je haast hebt, kun je voor deze pittige linzensalade prima peulvruchten uit blik nemen. Linzen vragen echter maar weinig kooktijd en als je ze zelf kookt met wat kruiderij erbij, is het resultaat (nog) veel lekkerder: de linzen slorpen al die smaakmakers op en worden stuk voor stuk zelf smaakbommetjes.

Het allerlekkerst in deze salade zijn de kleine, donkere Du Puy-linzen of – de goedkopere variant – Franse linzen; ze koken niet stuk en hebben een fijne, iets peperige smaak.

Zo maak je linzensalade

Ingrediënten voor 2 personen:

  • een blikje bruine of groene linzen (400 gram) of ca 200 gram droge linzen (bij voorkeur Franse linzen of Du Puy-linzen)
  • een bosje basilicum
  • 2 à 3 goed rijpe tomaten
  • 1 flinke rode ui
  • 1 bosuitje
  • mosterd
  • azijn
  • worcestershire sauce
  • chilivlokken naar smaak
  • zout naar smaak
  • olijfolie extra vergine
  • als je de linzen zelf kookt: smaakmakers als knoflook, laurierblaadjes, chilivlokken en Provençaalse kruiden
  • eventueel feta in blokjes
  • eventueel komkommer in blokjes

Bereiding:

Als je de linzen zelf kookt: was de linzen goed en zet ze op met 2 tot 3 keer hun volume aan water. Voeg een paar gehakte knoflookteentjes, wat laurierblaadjes en een handje Provençaalse kruiden, een snufje chilivlokken plus een theelepeltje zout toe en kook de linzen in ca 20 minuten gaar. Giet goed af en laat ze uitdampen.

Snipper de rode ui zo fijn mogelijk (schaven op de mandoline kan ook), doe hem in een kom en bestrooi hem met zout. Kneed even door, voeg een scheutje azijn, wat worcestershire sauce en een dessertlepel mosterd toe, meng goed en laat een tijdje staan om de ui zo wat minder scherp te maken.

Spoel de linzen uit blik af in een zeef en laat goed uitlekken. Heb je de linzen zelf gekookt, laat ze dan iets afkoelen voor je ze verder verwerkt.

Doe de linzen bij het uimengsel in de kom en hussel goed door. Wil je de salade van tevoren klaarmaken, zet dit linzen-uimengsel dan afgedekt in de koelkast en voeg de tomaten, bosui en basilicum pas vlak voor opdienen toe.

Was de bosui en snijd hem in dunne ringen. Doe ze bij het linzenmengsel in de kom.

Voeg een gulle scheut olijfolie toe en meng goed door.

Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Doe ze bij het linzenmengsel in de kom. Schep voorzichtig door.

Was de basilicum, slinger de blaadjes voorzichtig droog, pluk ze van de stengel en scheur ze met je vingertoppen fijn. Doe ze bij het linzenmengsel in de kom en meng voorzichtig.

Eventueel kun je ook nog feta en komkommer toevoegen.
Breng eventueel verder op smaak met azijn, mosterd, chilivlokken of knoflook.

Dien op met stokbrood.