Dat je er goed aan doet iedere dag 250 gram groenten en twee stuks fruit te eten, weten we inmiddels wel. Ondertussen blijft het voor de meeste Nederlanders een uitdaging die hoeveelheden ook echt te halen – de meesten komen nog steeds maar nét aan de helft.
Variatie is het toverwoord
Gelukkig zijn er ook eetdoelen die makkelijker te halen zijn. Volgens de Britse epidemioloog Tim Spector, auteur van het inspirerende boek Ingelepeld, is het minstens zo belangrijk heel veel verschillende soorten groenten, fruit en kruiden te eten. Minimaal twintig, liefst nog dertig per week zou je doel moeten zijn. En hoeveelheden doen er daarbij minder toe: je mag al meteen vanaf het eerste teentje knoflook, plakje venkel of takje tijm beginnen te tellen.
Dat treft: zulke toevoegingen maken je maaltijd meteen een stuk lekkerder. Groenten die je kort gaart in een scheutje olie waarin je eerst een knoflookteentje hebt uitgebakken, hebben direct dat je ne sais quoi dat ons in mediterrane restaurants zo in verrukking kan brengen. Peulvruchten die je zelf bereidt met wat laurierblad, chilivlokken, provençaalse kruiden en knoflook in het kookwater zijn onvergelijkbaar veel lekkerder dan blikbonen. Groene bladgroenten vormen een geweldig bijgerecht als je ze rauw opdient met wat geschaafde wortel, venkel en (bos)ui. En als je aubergines en witlof in de oven gaart met een scheut olijfolie en een paar takjes tijm, weet je echt niet wat je overkomt.
Minder snel honger
Behalve lekker en gezond lijken zulke ‘smaakverrijkte’ gerechten ook nog eens goed voor de lijn. Diverse onderzoeken lieten in ieder geval zien dat toevoeging van bijvoorbeeld pepers of kaneel ervoor zorgt dat het voedsel langer in de maag blijft, waardoor je minder snel weer honger krijgt.
Datzelfde bleek uit Amerikaans onderzoek onder mannen met overgewicht. Proefpersonen die maaltijden voorgeschoteld kregen waarin een gulle dosis kruiden en specerijen was verwerkt, vertoonden in de uren daarna een gezonder bloedbeeld dan proefpersonen die dezelfde hap in ongekruide uitvoering aten, en dat kwam volgens de onderzoekers doordat de maag meer tijd nodig heeft om gekruid eten te verwerken.
Experimenteren maar!
Kortom, zet als je gaat koken de kast met kruiden en specerijen wagenwijd open en experimenteer erop los! Inspiratie nodig? Een mediterraan gekruide ratatouille is het jaar door lekker, net als groentecurry. ’s Zomers vormen maaltijdsalades een perfecte kruidenbom en op een grauwe, natte winterdag is niets zo troostend als een kruidig soepje of deze paddestoelenrisotto met lekker veel knoflook en tijm.