aubergines_witlof

Medicinaal maal

Bitter in de mond maakt het hart gezond‘, zeiden onze voorouders. Ook de oude Chinezen hielden smaken waar je mond een beetje van samentrekt voor heilzaam.

Niet zo raar, want bitterstoffen bevorderen de uitscheiding van maagzuur en gal en geven daardoor de spijsvertering een zetje. Ook zijn er aanwijzingen dat sommige bitterstoffen beschermen tegen kanker.

Gezondheidskanon

Helaas zijn veredelaars de laatste decennia hard bezig geweest de bittertjes uit onze groenten weg te poetsen. Daardoor smaakt het hedendaagse spruitje bijvoorbeeld zoeter dan de spruitjes from hell waarover opa en oma soms nog vertellen, en is ook witlof meer een allesmansvriend geworden – maar ze zijn dus ook niet meer de gezondheidskanonnen die ze vroeger waren.

Tsja, dan zit er maar één ding op: de porties vergroten. Wat ook niet verkeerd is, want met meer groenten krijg je meteen meer gezonde vezels binnen. Binnen de bitteregroentengroep zijn bijvoorbeeld witlof en aubergine opvallend goede bronnen van vezels. Van aubergines is vooral de schil bijzonder vezelrijk, dus laat die vooral zitten! En witlof bevat veel inuline, een oplosbare vezel waar bepaalde gezonde darmbacteriën van smullen.

Verrassende combi

Over manieren om witlof met smaak naar binnen te werken schreef ik hier al eerder. In onderstaande ovenschotel kun je eveneens heel wat witlof verwerken, plus meerdere aubergines: een groente die miegelt van de bittere maar o zo gezonde anthocyanen. Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, zo’n vruchtgroente samen met een bladgroente in één schaal, maar geloof me: ze smaken verrassend goed samen.

Dien de ovenschotel bijvoorbeeld op met een smeuïge tomatenrisotto met parmezaanse kaas; het zout en zoet daarin vormen een mooi tegenwicht voor al die gezonde bitterstofjes.

Ovenschotel van aubergine en witlof

Ingrediënten:

  • Per persoon 1 kropje witlof en 1 kleine of een halve grote aubergine
  • Olijfolie
  • Verse of gedroogde tijm
  • Knoflook naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Plaats een grote ovenschotel (zonder anti-aanbaklaag) in de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Kook je voor meer dan drie personen, gebruik dan twee ovenschotels; de groenten moeten niet te dicht opeengepakt liggen.

Was en droog de witlofkropjes, verwijder lelijke bladeren en snijd de bruine voetjes af. Halveer de kropjes; snijd grotere kropjes in kwarten. De kern kun je laten zitten, daar zitten nog de meeste bitterstoffen in.

Was en droog de aubergines, verwijder de kroontjes en snijd ze over de lengte in kwarten. Grote aubergines kun je zelfs in achten snijden.

Pers een of meer knoflooktenen uit boven een kommetje, giet er een scheut olijfolie bij, voeg zout en peper naar smaak toe.

Neem de voorgewarmde schaal uit de oven, giet er een beetje van het knoflook-oliemengsel in en verspreid het met een bakkwastje over de bodem (heb je geen bakkwast, gebruik dan een van de stukken witlof voor het uitsmeren). Leg de witlof- en de auberginestukken om en om in de schaal, kwast ze in met het knoflook-oliemengsel (of druppel het er gelijkmatig overheen) en bestrooi het geheel met wat tijm.

Schuif de schaal terug in de oven en laat de groenten ca 20 tot 30 minuten bakken; ze mogen wat donkerder kleuren.