raapsteeltjes

Vitamine K?

De vitamines A tot en met E kennen de meeste Nederlanders wel (al kunnen ze zelden uit hun hoofd opdreunen waar ze goed voor zijn). Maar vitamine K? Daar heeft de meerderheid nooit van gehoord.

Dat zal de komende tijd waarschijnlijk gaan veranderen, want er zijn aanwijzingen dat een gebrek aan deze vitamine corona de kans geeft harder toe te slaan. Een Nijmeegs ziekenhuis gaat daar nu onderzoek naar doen.

Uit een potje of uit de pan?

De vitamine-industrie staat al te trappelen, want een deel van de mensen besteedt liever geld aan gezondheid uit een potje dan tijd aan health boosters in de vorm van zelfbereide maaltijden. Waarbij ze soms zelfs (veel) hogere doses innemen dan nodig is om gebrek te voorkomen. Je zult zien dat de vitamine-K-supplementen straks rijendik in de drogisterijschappen komen te staan.

Veel verstandiger is het om er nu al gewoon voor te zorgen dat je voeding voldoende vitamine K bevat. Gelukkig is dat beslist geen straf, want de vitamine (of de voorloper ervan, want een deel van onze vitamine-K-voorraad wordt aangemaakt door de bacteriën in onze darmen) zit in lekkere producten. Denk aan Hollandse kazen, of aan een pittige Cheddar of Münster (Parmezaanse kaas en feta zijn helaas géén goede bron).

Groene groenten

De belangrijkste bron van vitamine K zijn echter groene groenten, bladgroenten voorop. Extra reden dus om de komende tijd geregeld de slakom op tafel te zetten. Zelfs in de winter kun je die prima vullen met verantwoord groenvoer: een recept vind je hier.

Ben je geen liefhebber van salades, denk dan eens aan raapstelen. Die zijn momenteel ook goed verkrijgbaar (als je tenminste een markt of natuurwinkel in de buurt hebt), en ze smaken verrukkelijk in een stamppot of risotto.

Tot slot geldt boerenkool als een regelrecht vitamine-K-bommetje. En ook spruitjes (heel lekker als je ze in de oven bereidt!), spinazie, broccoli en doperwten scoren hoog. Kortom, keus genoeg op K-gebied.