groentecurry

Currykwesties

Hoe meer kleur op je bord, hoe gezonder je eten – ik schreef er al eerder over op deze site. Ook kwam hier al eens aan de orde dat kruiden en specerijen geweldig bijdragen aan de gezondheid van een maal. In deze post een recept dat zowel rijk aan kleur als rijk aan specerijen is: groentecurry. Het is nog vegan ook.

Helemaal geweldig dus! Toch? Of gooit het feit dat er kokosmelk in moet roet in het eten?

De kokosoorlog

Ai, hier betreden we omstreden gebied: kokosmelk zit namelijk, net als kokosolie, vol verzadigd vet en dat is vrij zeker behoorlijk slecht voor je hart en bloedvaten. Reden voor het eerbiedwaardige Voedingscentrum om te zeggen: ga er liever met een boog omheen.

Anderen beweren dat het reuze meevalt met de schadelijkheid van specifiek het verzadigde vet in kokosolie en -melk, en dat er veel andere goede effecten tegenover staan. Zo zou het volgens onderzoek juist een enorme boost aan je immuunsysteem geven, en kankerremmende eigenschappen hebben.

Tsja, daar sta je dan, met je gezonde trek in een kleurrijke curry.

Gelukkig zijn er in zulke gevallen nog sites als ‘Ask the Doctor’, van Harvard Medical School, die zeggen: het is dan misschien niet de allerbeste keus als je hart je lief is, maar Thais eten zonder kokos, dat kán natuurlijk gewoon niet.

Dus geniet, maar wel met mate. En neem verantwoorde kokosmelk, dan richt je in ieder geval zo min mogelijk milieuschade aan.

Zo maak je groentecurry met rijst

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 4 glaasjes (à 10 cl) ongekookte zilvervliesrijst en 6 glaasjes water
  • 1 flinke ui
  • 1 stukje verse gember, ongeveer een duim lang
  • 2 winterwortels of 4 à 5 wortels
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 200 gr bloemkool- of broccoliroosjes (diepvries of vers)
  • 200 gr sperziebonen (diepvries of vers)
  • 100 gr taugé
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 à 4 eetlepels Thaise curry, bijv Koh Thai red curry of Koh Thai green curry (groene curry is iets minder scherp dan de rode)
  • Zonnebloemolie
  • Vissaus (nam pla) naar smaak
  • Evt wat fijngehakte koriander
  • Evt wat limoensap
  • Erbij: geroerbakte tofureepjes of kipblokjes

Bereiding:

  • Breng 6 kopjes water aan de kook. Voeg zodra het kookt een snufje zout en de 4 kopjes rijst toe. Zet het vuur laag als het water weer kookt en laat ca 10 min zacht koken. Zet het vuur daarna uit, schud de pan flink en houd de deksel gesloten tot de curry klaar is. Schud voor het opdienen nogmaals flink.
  • Verwarm een wok of een pan met een dikke bodem (maar zonder anti-aanbaklaag) terwijl je de groenten snijdt.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil of schrap het stukje gember, snijd het in ragdunne plakjes en die weer in fijne reepjes. (Raspen kan ook).
  • Schil of schrap de wortels, halveer ze en snijd ze in dunne schuine plakjes.
  • Doe een eetlepel zonnebloemolie in de voorverwarmde pan en voeg de wortels, de gember en de ui toe. Laat zachtjes bakken terwijl je de rest van de groenten panklaar maakt.
  • Verwijder de worteltjes en lelijke stukken groen van de prei, halveer de prei over de lengte, vouw de bladeren open en spoel onder de kraan eventuele aarde weg. Snijd de prei in ringen.
  • Snijd de paprika in reepjes.
  • Voeg eventueel nog wat olie toe aan de pan, zet het vuur hoger en voeg de groenten in porties toe. Roer steeds goed voor je een volgende portie toevoegt.
  • Voeg 2 tot 4 eetlepels Thaise curry toe en roerbak het geheel.
  • Voeg de kokosmelk toe en naar smaak een scheutje vissaus.
  • Snijd de tomaat in partjes en voeg toe.
  • Draai het vuur laag en laat de curry een tijdje zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen in een (stoom)pan de bloemkool- of broccoliroosjes en de sperziebonen beetgaar. Voeg ze tegen het eind van de kooktijd toe aan de curry.
  • Spoel de taugé af onder stromend water, voeg toe aan de curry en verhit nog kort mee. 
  • Roerbak ondertussen in een koekenpan in een eetlepel zonnebloemolie de tofureepjes en/of kipblokjes.
  • Dien de rijst op met de curry en voor de liefhebber wat fijngehakt koriander en een kneepje limoensap.