We zijn bijna klaar met januari, en veel mensen zijn inmiddels ook wel klaar met hun dieetvoornemens. Nou is ook al langer bekend dat al te fanatiek lijnen kan leiden tot eetbuien, zeker bij mensen die geneigd zijn tot somberheid (en wie is dat niet in januari?). Een plus een is twee: het wordt gewoon tijd voor een goed getimede ‘zonde’! Bijvoorbeeld in de vorm van uienquiche.
Veel vezels en flavanoïden
Waarom uienquiche? Ten eerste omdat alles met uien erin gewoon ontzettend lekker is – behalve hartig zijn uien namelijk ook een beetje zoet (er zitten veel suikers in).
Ten tweede omdat uien ook nog eens heel gezond zijn; er zitten onder andere veel flavanoïden in, én veel vezels (als je deze quiche met volkorenmeel maakt, zitten er nóg meer vezels in en heeft-ie bovendien een lekkere bite).
Ten derde omdat-ie super simpel te maken is, en toch heel feestelijk oogt. Precies wat je zo af en toe nodig hebt als de winter maar niet wil wijken.
Caloriebommetje
Natuurlijk maken de boter, de kaas en de scheut room wel een caloriebommetje van deze quiche. Het woord ‘quiche’ is niet voor niets afgeleid van Kuchen, het Duitse woord voor taart; het is een traktatie, en dus per definitie iets voor bijzondere momenten!
Gelukkig maken al dat vet en die eieren er ook een behoorlijk verzadigende traktatie van. En als je er een lekkere salade naast eet, ben je toch nog best goed bezig.
Zo maak je uienquiche
Ingrediënten voor één quiche (4 porties):
Voor het deeg:
- 100 g volkorenmeel
- 75 gram bloem
- 100 gram roomboter, koud
- 3 eetlepels water
- snufje zout
Voor de vulling:
- 4 flinke uien (witte of rode)
- 2 eieren
- 1,5 dl room
- 75 gram geraspte oude kaas
- verse of gedroogde tijm
- peper en zout naar smaak
- Scheutje (olijf)olie of klontje boter
- 1 eetlepel bloem
Verder nodig:
- een quichevorm of ronde taartvorm van 24 cm of meer
- bakpapier
Bereiding:
Meng meel en bloem in een kom. Snijd de roomboter in kleine stukjes en voeg die bij het mengsel in de kom. Giet het water erbij, voeg een snufje zout toe en kneed het geheel met je vingers dooreen tot een samenhangend deeg. Voeg zo nodig nog wat water toe. Maak er een bal van en laat even rusten.
Verwarm de oven voor op ca 200 graden.
Verwarm een (koeken)pan met dikke bodem maar zonder anti-aanbaklaag voor op laag vuur. Snijd de uien in dunne ringen. Doe (olijf)olie of boter in de pan, voeg de uien en de tijm toe en laat het geheel op matige temperatuur ca 10-15 min bakken, tot de uien beginnen te kleuren.
Breek ondertussen de eieren boven een kom, voeg de room toe en klop het mengsel glad.
Leg het bakpapier op de bodem van de taartvorm en vet de wanden in. Leg de deegbal midden in de vorm op de bodem en werk hem, terwijl je de vorm steeds een slagje draait, met je knokkels over de bodem uit en tegen de randen op. Zorg dat de deeglaag overal even dik is en dat de randen rondom van gelijke hoogte zijn.
Zet het vuur onder de uien iets hoger, strooi de eetlepel bloem erover uit terwijl je goed roert – zo bind je het vocht – en draai het vuur uit.
Doe de uien in de taartvorm en spreid ze gelijkmatig uit over het deeg.
Verdeel de geraspte kaas over de uien.
Roer het eier-roommengsel nog eens krachtig door, voeg naar smaak wat peper en zout toe en giet het mengsel over de vulling.
Zet de taart in het midden van de oven, verlaag de warmte naar ca 180 graden en laat de taart ca 45 min bakken.