bietjes paddenstoelenrisotto

Bietjesfeest

De bieten worden weer geoogst, in de betere winkel en marktkraam kun je ze nu in alle kleuren krijgen. Profiteer daarvan! Want al dat bonts staat niet alleen mooi op tafel, het is ook lekker – én vreselijk gezond.

Dat komt onder andere door de stofjes die voor de intense kleuren zorgen: de betalaïnen. Dit zijn antioxidanten, en daarvan weten we dat ze beschermen tegen kanker en hart- en vaataandoeningen.

Bietensap voor sporters

Ook zit er veel nitraat in bieten. Dat kan de doorbloeding van de spieren verbeteren en daarmee je prestatievermogen verhogen. Een reden waarom duursporters graag bietensap drinken – maar of dat in grote hoeveelheden veilig is, is maar de vraag.

Met een portie geroosterde bieten op je bord loop je gelukkig geen risico op zo’n overdosis nitraat, en krijg je al die andere gezondheidsvoordelen in mooie hoeveelheden mee. Het is geen bewerkelijk recept, en als je het in grote hoeveelheden maakt heb je de volgende dag een lekkere lunchsalade – ook koud smaken ze goed.

En waar eet je ze dan bij? Om het knusse herfsteffect nog wat op te poken, zou ik zeggen: combineer ze met een geurige vegetarische paddenstoelenrisotto. Maar een lekkere puree van kruimige aardappelen en knolselderij en een (verantwoord) stukje vlees past er ook goed bij.

Zo maak je geroosterde bieten

Nodig:

Per persoon 1 à 2 bieten, liefst in meerdere kleuren

Een of meer rode uien

Knoflook naar smaak

Tijm (vers of gedroogd)

Olijfolie

Peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm een flinke ovenschaal (zonder anti-aanbaklaag) voor in de oven, op ca 200 graden.

Schil de bieten en snijd ze in halve maantjes van gelijke grootte.

Schil de ui(en) en snijd ze in halve maantjes van gelijke grootte.

Pel de knoflookteentjes en hak ze grof.

Neem de schaal uit de oven, giet er een gulle scheut olijfolie in en voeg de bieten en de ui toe. Strooi de gehakte knoflook, de tijm en zout en peper erover en hussel goed. Zet terug in de oven en laat in ca. 20 minuten garen.