spinazie-courgettesoep

Ketosoepje

Strakke lijfjes, wijde rokken, pofmouwen. Ineens zie ik overal jonge vrouwen in het soort jurk dat mijn tantes op foto’s van vlak na de bevrijding droegen. Ze lachten en dansten, een van mijn tantes zelfs met de spreekwoordelijke Canadees. Ook toen was op een nare periode een soort van Summer of Love gevolgd.

Coronakilo’s

Maar daar houden de overeenkomsten ook op. Want mijn tantes waren graatmager in die naoorlogse jaren, en de meiden van nu etaleren heel wat vlees in hun gebloemde of genopte kleedjes. Dat is meer dan een persoonlijke observatie; het CBS maakte recentelijk ook al bekend dat vrouwen in 2018 gemiddeld 4,7 kilo meer wogen dan in 1981. Dit terwijl hun lengte in die periode nauwelijks toenam. En de coronakilo’s moesten toen nog komen.

De dieettips vliegen je tegenwoordig dan ook weer om de oren. Waarbij vooral ‘keto’ enom populair lijkt. Dit inmiddels honderd jaar oude dieet trekt alles uit de kast om je vetverbranding op te poken. Dat doe je door je calorieën hoofdzakelijk uit vet te betrekken. Je eet dus weinig eiwitten, en vooral extreem weinig koolhydraten, anders blijft je lichaam voorrang geven aan glucoseverbranding.

Concreet betekent dat dat brood, aardappelen, peulvruchten en zoetigheid verboden zijn. Fruit mag je maar mondjesmaat eten en ook veel groenten staan op de ‘met mate’-lijst.

Al met al is het ketogeen dieet geen feest. Bijna niemand houdt het dan ook lang vol.

Liever een keto-kuurtje

Succesvol is het ondertussen wél, zeker op de korte termijn; veel mensen rapporteren dat de kilo’s eraf vliegen. En al gaat het die eerste dagen vooral om vochtverlies, dat is natuurlijk een mooie start. Vandaar dat bijvoorbeeld ons Voedingscentrum niet meteen afwijzend is over het ketogeen dieet. Al is de boodschap wel: ga er niet te lang mee door, want dan ga je toch de nodige vezels en essentiële voedingsstoffen missen.

Het kort houden lijkt sowieso een goed idee, want op de lange termijn lijkt het effect van keto ook nauwelijks af te wijken van andere – meer uitgebalanceerde – diëten. Keto-adept Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in Leiden, beperkt zich persoonlijk dan ook tot eens in de zes weken een paar dagen ‘keto’: zo’n onderhoudskuurtje doet volgens hem wonderen voor de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het bloedvettenprofiel.

Gewoon lekker

En gelukkig valt er in zo’n paar dagen ook nog wel genoeg smakelijke variatie aan te brengen in een ketodieet. Zeker in de zomer, als de supermarkten vol liggen met koolhydraatarme groentes als courgettes en spinazie. Maak er bijvoorbeeld spinazie-courgettesoep van: groener dan groen en dus vreselijk gezond, maar met de toegevoegde klodder crème fraîche en de sliertjes geraspte citroenschil ook nog eens heel lekker.

Eet de soep eens in plaats van je lunchbroodje; niet dat je er meteen van in ketose zult raken (daar zijn doorgaans wel een paar dagen voor nodig), maar zo kun je in ieder geval ervaren dat een maaltijd zonder koolhydraten heel bevredigend kan zijn.

Zo maak je spinazie-courgettesoep

Nodig voor 3 à 4 kommen:

  • 1 courgette
  • 200 gram verse spinazie
  • 1 of meer knoflookteentjes
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 bouillonblokje (groente- of kippenbouillon)
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 (biologische) citroen
  • peper en zout naar smaak
  • evt wat verse basilicum

Bereiding:

Verwarm een braadpan voor op laag vuur.

Schil en snipper de ui.

Pel de knoflookteen(tjes) en hak fijn.

Giet een scheut olijfolie in de voorverwarmde pan en voeg meteen de knoflook en de ui toe. Meng goed en laat een paar minuten zachtjes bakken.

Was ondertussen de courgette en snijd hem in blokjes van gelijke grootte. Draai het vuur hoger en doe de courgetteblokjes bij de uien in de pan. Schep om, laat de groenten even op hoog vuur bakken, draai dan het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat een minuut of tien zachtjes bakken.

Was ondertussen de spinazie en laat hem even uitlekken. Zet het vuur onder de pan hoger, voeg de spinazie in porties toe en schep goed om. Laat de spinazie even slinken.

Breng 250 ml water aan de kook. Verbrokkel het bouillonblokje boven de pan, voeg het kokende water toe, doe het deksel op de pan en laat nog even pruttelen.

Boen de citroen goed schoon en rasp de schil boven een schoteltje.

Haal de pan van het vuur, pureer de soep met een staafmixer en dien op met een eetlepel crème fraîche, wat geraspte citroenschil, een scheutje olijfolie en eventueel wat gehakte basilicumblaadjes.