Komkommertijd

Hoe natter en warmer de zomer, hoe goedkoper de komkommers. Ze liggen dit jaar dus voor een prikkie in de supermarkt (zeker als je niet neerkijkt op een krom exemplaar), en bij de Turkse buurtwinkel krijg je ze beslist nóg goedkoper.

Gazpacho en tzatziki

Maar wat doe je met zoveel komkommers? Verder naar het zuiden weten ze daar wel weg mee. Spanjaarden draaien er bijvoorbeeld een verfrissende gazpacho van, Grieken gooien ze kilogewijs in de tzatziki en Libanezen verwerken ze met veel verse kruiden en olijfolie in hun goddelijke taboule

Ondertussen schaven Nederlanders een kwart komkommer in plakjes en mengen die door hun kropsla. Of ze leggen wat op een roodverbrande neus. Dat schiet natuurlijk niet op.

‘Gurkenliebe’

Gelukkig zijn er ook noorderlingen die wél met komkommers (en hun kleine zusje de augurk) uit de voeten kunnen. De Duitsers bijvoorbeeld. Iedereen die ooit de briljante komedie Goodbye Lenin zag, weet hoe hoog goede Gurken daar staan aangeschreven.

Maar Duitsers verslinden al die Gurken niet alleen in ingelegde vorm – onze augurken -, ze verwerken niet-ingelegde exemplaren net zo smakelijk in een stoofpotje. Schmorgurken heten ze dan. In goed Nederlands ‘gestoofde komkommer’ – maar dat klinkt toch net even minder lekker.

Stevige portie groenten

Het Nederlands Voedingscentrum zal waarschijnlijk minder staan te juichen bij dit recept – te veel dierlijke vetten, en die spekblokjes zijn ook nog eens behoorlijk zout – maar zo af en toe zondigen moet mogen.

Bovendien krijg je met dit zomerse stoofgerecht probleemloos de aanbevolen 250 gram groenten per dag binnen (als je tenminste een stevige Duitse portie neemt); dat vergoedt het alweer een beetje.

Zo maak je Schmorgurken

Ingrediënten voor twee flinke porties:

2 komkommers

2 flinke uien

2 tomaten

100 gram (biologische) spekblokjes

1 theelepel paprikapoeder (zoet, scherp of gerookt, naar eigen smaak)

Een half bekertje crème fraîche

Wat peterselie of dille

Een scheutje azijn of citroensap

Als je er aardappelpuree bij wilt opdienen; ca 1 pond kruimige aardappelen en een scheutje melk.
Schmorgurken worden doorgaans opgediend met aardappelpuree. Neem vooral een lekkere aardappel; de Doré bijvoorbeeld (de nieuwe oogst ligt net in de winkel). Maar je kunt de Schmorgurken ook opdienen met – helemaal hip – knödel. Of gewoon met een lekkere homp brood. 

Bereiding:

Zet een braadpan op laag vuur, doe de spekjes erin en laat ze een tijdje zachtjes uitbakken.

Pel de uien en snipper ze fijn. Doe ze bij de spekjes in de pan – extra vet is niet nodig -, meng goed en laat ze een tijdje zachtjes meebakken.

Schil de komkommers en snijd ze in blokjes van gelijke grootte. Doe ze bij de spekjes en de uien in de pan, schep goed om en draai het vuur wat hoger.

Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe. Strooi wat paprikapoeder over de groenten, meng goed, sluit de pan en zet het vuur lager. Laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. In deze tijd kun je bijvoorbeeld aardappelpuree maken. 
Voeg kort voor het opdienen twee gulle eetlepels crème fraîche plus een scheutje azijn of een kneepje citroensap toe. Strooi aan tafel fijngehakte peterselie of dille erover.