zomersalades

Plasticvrije picknick

Het is warm, het park of strand lokt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je je honger straks moet stillen met stokbrood en kruidenboter, of zo’n dure maaltijdsalade waar meer plastic omheen dan groente in lijkt te zitten. Er zijn genoeg maaltijdsalades die je voor vertrek zelf snel kunt klaarmaken, en die zich prima uit een kommetje laten lepelen.

Pittige peulvruchten

Denk aan een bonen-maïssalade met lekker veel verse kruiden. Of aan een linzensalade; met chilivlokken en een flinke hand basilicum ook allesbehalve een slappe hap.

In taboule gaan nóg meer verse kruiden – wat volgens onderzoek niet alleen bijdraagt aan een smakelijke eetervaring, maar ook aan een lang gevoel van verzadiging. Taboule combineert perfect met de linzensalade en samen zorgen ze er ook nog eens voor dat je op eiwitgebied niets tekort komt.

Zalm met dille

Ook zalmsalade is een fijne picknickhap. Kruid je hem ‘Scandinavisch’ met dille, dan combineert hij erg goed met aardappelsalade.

Trage koolhydraten

En mocht je van het woord ‘aardappel’ een beetje onrustig worden (want ‘snelle koolhydraten’); het leuke is dat gare, afgekoelde aardappelen een heel ander effect op de bloedsuikerspiegel blijken te hebben dan een vers van het vuur opgediend aardappelmaaltje.

Datzelfde geldt voor pasta. Als je die na afkoelen verwerkt in een pastasalade, vormt hij ook een geweldige bron van zogeheten ‘resistent zetmeel’. Voeg er nog wat gegrilde groenten aan toe en je zit helemaal goed!