courgettes_met_munt

Courgettes met pit

Hij oogt zo onschuldig. Rond van vorm, fijn gevlekt en soms zelfs nog met een lief restje nesthaar op de flanken. Tel daarbij op die zacht-zoete smaak en courgette lijkt een doetje.

Extreem giftig

Maar de courgette is van oudsher allesbehalve een knuffelgroente. De oercourgette was zelfs regelrecht giftig: dat kwam door het hoge gehalte aan cucurbitacine, een bitterstofje waarmee planten zichzelf tegen vraatzuchtige beesten beschermen. Als je zelf courgettes kweekt in je moestuin, kan het soms zomaar gebeuren dat ze weer in die ‘oerstand’ springen en dodelijk giftig worden. Gelukkig waarschuwt een extreem bittere smaak je dan meestal tijdig.

Ondertussen is de gedomesticeerde, heel wat minder bittere versie van courgette wel een bron van allerlei andere gezonde micronutriënten. Waarbij vooral het hoge vitamine-A-gehalte (goed voor de huid en het afweersysteem!) in het oog springt.

Ook miegelt deze vruchtgroente van de anti-oxidanten, met name de schil. Laat die er dus vooral aan als je courgettes klaarmaakt, hij levert je ook nog eens de nodige vezels op.

Lunchgerecht

Veel smaak heeft de brave ontbitterde courgette van zichzelf helaas niet meer. Maar daar valt wat aan te doen. Bijvoorbeeld door lekker veel knoflook, munt en chilivlokken toe te voegen. Zo klaargemaakt passen courgettes perfect bij bijvoorbeeld een pastagerecht, lamskotelet of een stevige bonenschotel.

Ook leent dit gerecht zich prima om in grote hoeveelheden klaargemaakt te worden. Zet restjes snel luchtdicht verpakt in de koelkast, dan kun je er nog dagen van genieten. Bijvoorbeeld als lunchgerecht bij een braaf broodje kaas.

Maak je dit bijgerecht voor meer dan twee personen klaar, dan is het wel beter om met meerdere schalen te werken. Als er te veel courgettes in een schaal liggen, wordt het geheel namelijk te nat en bruint het niet lekker.

Courgette met munt

Nodig voor twee personen:

  • 2 courgettes
  • 1 of meer teentjes knoflook
  • 4 takjes munt
  • wat chilivlokken
  • olijfolie
  • zout naar smaak

Bereiding:

Plaats een ovenschaal zonder anti-aanbaklaag in de oven en verwarm hem voor op 200 graden.

Was de courgettes, verwijder het kroontje en het ‘kontje’, snijd ze over de lengte in 3 à 4 plakken en snijd die plakken in blokjes.

Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn.

Neem de hete schaal uit de oven, giet er een scheut olijfolie in en voeg de knoflook toe. Hussel goed en voeg de courgette toe. Bestrooi met zout en chilivlokken. Hussel opnieuw goed en plaats de schaal terug in de oven. Laat ca. 20 minuten bakken.

Was en droog de munt en ris de blaadjes van de takjes. Hak ze fijn.

Haal de courgette uit de oven, meng de muntblaadjes erdoor en plaats de schaal nog even terug.