doperwtenpuree

Een groen voorjaar

Na de winter snak ik altijd naar groen op tafel. Het felle groen van bladgroenten, van asperges (de groene dan, natuurlijk) of van doperwten. Ze smaken en ogen naar zomer.

Die bladgroenten zijn er in het vroege voorjaar vaak al wel, denk aan raapstelen (een super gezonde én lekkere groente!). Maar op de asperges moet je in maart vaak nog even wachten – tenzij je die uit de VS of Zuid-Amerika ook wel best vindt. En doperwten? Als je die vers wilt kopen, moet je zelfs nog tot juni wachten.

Ook lekker uit de vriezer

Maar waarom zou je wachten op die doperwtenoogst? Doperwten zijn het hele jaar door volop verkrijgbaar in het vriesvak. Net zo lekker, stukken goedkoper en ook nog eens makkelijker in het gebruik. (Uit een pot kan natuurlijk ook, maar die zijn vaak met zout bereid en ogen heel wat minder groen.)

Doperwten zijn niet alleen mooi om te zien en lekker. Ze zijn ook heel gezond. Zo bevatten ze veel vezels, veel vitamine C, diverse vitamines B en ook lekker veel plantaardige eiwitten. Een prima ingrediënt dus voor een vega maaltijd.

Dopertwenpuree met munt

Een paar fijne manieren om doperwten in je gerechten te verwerken: voeg ze toe aan een risotto, doe ze in je minestrone of maak er een omelet mee.

Maar je kunt ze ook een hoofdrol geven. Bijvoorbeeld in doperwtenpuree met verse munt. Die groene blaadjes maken het gerecht nog wat extra zomers, zowel van smaak als van uiterlijk.

Dien bijvoorbeeld op bij haverrijst of bulgur (met deze volkoren graanproducten erbij heb je meteen de perfecte vegan combi). Maar toegegeven: het aller lekkerst is deze puree toch wel bij een lamskoteletje.

Zo maak je doperwtenpuree

Schil en snipper een witte ui of sjalot. Bak hem kort aan in een eetlepel olijfolie of roomboter.

Voeg per persoon ca 150-200 gram diepvriesdoperwten toe. Giet er een scheutje heet water bij en laat de doperwten kort koken, tot ze de door jou gewenste zachtheid hebben. Maak ze dan met een pureestamper fijn. Een staafmixer kan natuurlijk ook.

Was en droog de munt, snijd de blaadjes fijn en meng ze door de puree. Voeg peper en zout naar smaak toe, en doe er eventueel nog wat boter of olijfolie bij.