Raapsteeltjes! Ik schreef al eerder over ze op deze site, want ik ben dol op ze. Omdat ze zo lekker zijn, omdat ze zo gezond zijn, maar vooral omdat ze echt bij het vroege voorjaar horen. Zodra ze op de markt komen, weet je dus: de winter nadert zijn einde. Vlag uit.
Pastinaak en winterpeen
In die eerdere post combineerde ik raapstelen in een risotto met die andere voorjaarskoning: de asperge. Die zijn nu helaas nog niet op de markt.
Maar raapstelen smaken ook prima in een stevige aardappelpuree, met daarbij groenten die we meer met de winter associëren. Denk aan bieten, pastinaak en penen. Maak die eens klaar in de oven, met knoflook, rode ui en olijfolie; een explosie van smaak.
Eiwitrijke groente
Je kunt hier nog een stukje vlees of een vegoburger bij serveren, je kunt het ook laten. Raapstelen zijn voor een groente opvallend eiwitrijk en als je geraspte (geiten)kaas aan de aardappelpuree toevoegt, krijg je met deze maaltijd zo’n 22 gram eiwit binnen – ruim een derde van de hoeveelheid eiwitten die een volwassene van zo’n kilo of 70 op dagbasis moet binnen krijgen. Als je ervoor zorgt dat je bij je ontbijt en lunch ook eiwitten binnen krijgt – in de vorm van een glas melk, een kommetje yoghurt, wat hummus of een handje noten – zit je ook zonder vlees wel goed.
Zo maak je raapsteeltjespuree met wintergroenten
Nodig voor twee personen:
- een bosje raapsteeltjes
- zo’n 500 gram kruimige aardappelen
- 100 gram geraspte harde geitenkaas (of andere kaas)
- een glas melk
- 2 rode uien
- 2 winterpenen
- 2 rode bieten
- 2 pastinaken
- knoflook naar smaak
- tijm of provençaalse kruiden (vers of gedroogd)
- zout en peper naar smaak
- olijfolie
Bereiding:
Zet een stevige ovenschaal (zonder anti-aanbaklaag) in de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pastinaken, de winterpenen, de bieten en de uien en snijd ze in stukken van gelijke grootte.
Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn.
Neem de voorverwarmde ovenschaal uit de oven en giet er een scheut olijfolie in. Voeg de fijngesneden groenten, de knoflook, de kruiden en zout en peper toe en hussel goed. Zet in de oven, verlaag de temperatuur naar zo’n 180 graden en bak ca 30 minuten, tot de groenten gaar zijn.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in een (stoom)pan.
Was de raapstelen goed – er zit vaak aarde aan de worteltjes -, slinger ze droog, verwijder de worteltjes en hak ze grof.
Giet de aardappelen af, laat ze even op laag vuur uitdampen en voeg dan de melk toe. Doe de deksel terug op de pan en laat de melk aan de kook komen. Haal de pan dan van het vuur en pureer de aardappelen met een stamper. Voeg eventueel nog wat (warme) melk toe.
Roer de geraspte kaas en de raapstelen door de puree, maak op smaak met peper en zout en dien op met de ovengroenten.