De biet van kop tot kont

Een dier slachten en er dan maar een deel van eten, dat vinden we niet meer oké. Vandaar de opmars van ‘dubbeldoelkoeien’ en orgaanvlees.

Voor groenten geldt eigenlijk hetzelfde. Waarom zou je bloemkoolbladeren en pompoenschillen wegdoen als je ze ook kunt eten? En van bieten is het loof prima eetbaar. Sterker nog, volgens onderzoek barst bietenloof van de gezonde stoffen.

Maar minstens zo belangrijk: bietenloof is gewoon lekker! Het doet denken aan wilde spinazie, maar dan nog wat steviger, en een beetje ziltig.

Daarom koop ik mijn bieten als het even kan met het loof er nog aan. In de winter verschijnen ze meestal gekortwiekt op de markt, maar in voorjaar en zomer zijn ze vaak verkrijgbaar met hun prachtige groen-paarse loof er nog aan.

Thuis snijd ik dat er meteen af en zet ik het in een glas water, zodat het niet slap wordt. Liefst bereid ik het dezelfde dag nog.

Goede roerbakgroente

Bietenloof leent zich goed voor roerbakken: (koeken)pan met dikke bodem verwarmen, scheutje olijfolie erin, daarin kort een of meer fijngesnipperde knoflookteentjes bakken, vuur hoger draaien en hop, bietenloof erbij! De bladeren wel eerst goed wassen – ze zijn vaak zanderig – en de hardste stelen eruit halen of goed fijnhakken.

Maar waar eet je geroerbakt bietenloof dan bij? Nou, in het voorjaar bijvoorbeeld bij deze aspergerisotto. (De raapsteeltjes die in dat recept zitten, kun je dan achterwege laten.)

En om het ‘dubbeldoelgevoel’ compleet te maken, kun je de bieten die aan het loof zaten, als bijgerecht opdienen bij dit vegetarische feestmaal; bijvoorbeeld in de vorm van onderstaande salade.

Bietensalade met geitenkaas

Nodig voor 4 personen:

  • Drie à vier middelgrote rode bieten
  • Een ons zachte geitenkaas
  • Een sinaasappel
  • Een handje walnoten of hazelnoten, grof gehakt
  • Olijfolie
  • Mosterd
  • Scheutje azijn
  • Theelepeltje honing
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Was de bieten goed, schrob daarbij eventueel aanklevende modderkorstjes eraf. Doe ze in een (stoom)pan met het loof’staartje’ naar boven – zo verdwijnt er tijdens het koken zo min mogelijk rode kleurstof uit de bieten – en kook ze in plm 20 à 30 minuten beetgaar.

Spoel ze na afloop af met koud water en laat ze even afkoelen.

Wrijf of snijd de velletjes er dan af en snijd de bieten in plakken of blokjes van ongeveer gelijke grootte.

Doe de gesneden bieten in een kom en giet er wat olijfolie en azijn overheen. Voeg mosterd, honing en peper en zout naar smaak toe en hussel het geheel.

Schil de sinaasappel, verwijder witte velletjes, maak de partjes los van elkaar en halveer ze. Leg op de bieten.

Verbrokkel de geitenkaas over de salade, giet er eventueel nog wat olijfolie over en strooi er tot slot wat grof gescheurde basilicumblaadjes en de walnoten of hazelnoten overheen.