Verantwoord fastfood

Oké, op een zomerdag die smeekt om kort koken ben je natuurlijk het snelst klaar met friet of een koelvakhap. Maar omdat deze site over lekker en gezond eten gaat en niet over efficiënte buikvulling, deze keer een ratatouille-recept. Ook snel klaar, maar daarnaast bijzonder smakelijk én voedend.

Paars in de hoofdrol

De hoofdrol in dit recept is voor de aubergine: een vezelrijke groente die weinig koolhydraten bevat, maar wel bomvol gezonde antioxidanten zit. De dieppaarse schil duidt op een hoog gehalte aan anthocyanen: een antioxidantengroep die volgens een batterij onderzoek onder andere goed uitpakt tegen obesitas.

Verder horen er courgette, paprika, tomaat, kruiden en vooral lekker veel ui en knoflook in. Die laatste niet alleen voor hun geweldige smaak, maar ook omdat het ‘nutritional powerhouses‘ zijn.

En waar eet je dit nu bij?

Ratatouille laat zich heel makkelijk combineren: denk aan pasta met zachte geitenkaas of gegrilde lamsworstjes; zilvervliesrijst met gebakken tahoe; een kruidige taboule of gewoon stokbrood en een frisse salade.

Nodig voor 4 personen:

  • 2 of meer uien (naar smaak gele of rode)
  • 1 flinke aubergine
  • 1 courgette
  • 1 paprika (rood, geel, oranje of groen)
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel herbes de provence of een paar takjes verse tijm, rozemarijn en/of oregano
  • 2 à 3 eetlepels olijfolie
  • knoflook naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Verwarm een grote ovenschaal (zonder anti-aanbaklaag) op ca 200 graden voor in de oven.

Maak de groenten schoon en snijd ze in ongeveer gelijke, grove stukken.

Neem de verwarmde schaal uit de oven, giet er een eetlepel olijfolie in en voeg als eerste de aubergine, de ui en de knoflook toe. Hussel flink, zodat alles bedekt is met een laagje olie (de aubergine zal een deel van de olie als een spons opzuigen, maar dat is ook precies de bedoeling).

Voeg de andere groenten, de kruiden en zout en peper toe, meng en sprenkel er nog wat olijfolie over.

Zet terug in de hete oven en laat de groenten in ca 20 minuten garen. Ze mogen donker kleuren.

Ga in de tussentijd weer lekker op het balkon of in je tuin zitten, of bereid er een pasta of salade (zie boven) bij.

Bevat per per portie ca 150 kcal