Een hoog bloedvetgehalte hangt samen meer risico op hart- en vaatziekten. Vandaar dat er een hele reeks medicijnen met tongknoopveroorzakende namen op de markt is om het cholesterol- en triglyceridenniveau te verlagen. Helaas hebben die medicijnen soms nare bijwerkingen, en zijn er twijfels over de vraag of ze echt de juiste boosdoener op de korrel nemen.
Eieren met groene saus
Houd het bij drie eieren per week. Dat is wat we al jaren te horen krijgen. De reden: eigeel bevat cholesterol, en te veel daarvan is slecht voor hart en bloedvaten.
Helemaal waterdicht is dat verhaal echter niet. Een verhoogd cholesterolgehalte hangt weliswaar samen met een hogere kans op nare aandoeningen, maar het overgrote deel van het cholesterol in je lichaam wordt geproduceerd door je eigen lever. Het cholesterol in je voeding levert er maar een kleine bijdrage aan.
Spinazie, maar dan lekker
Ik geef het direct toe, ik lustte als kind ook geen spinazie. Dus ik kan me iets voorstellen bij kinderen die griezelen boven zo’n bord groene drab. Dat spinazie ont-zet-tend gezond was, interesseerde me toen niks.
Nu wel, natuurlijk. Daarom schotel ik mijn dochter van tijd tot tijd toch spinazie voor. Bijvoorbeeld verstopt in spinazieflensjes. Want dan oogt die antioxidantenbom tenminste niet als groene drab. Sterker: ze oogt oogverblindend mooi.
Volwassenen eten de flensjes overigens ook graag. Gevuld met een geitenkaas-walnotenmengsel zijn het prima voorgerechtjes, makkelijk van te voren klaar te maken. En als je restjes direct goed koel wegzet, heb je er de volgende dag een lekkere lunchhap aan.
Tijd voor taart
Soms denken mensen dat ‘op de lijn letten’ gelijk staat aan levenslang op het strafbankje met een blaadje sla. Kom je eraf, dan word je meteen weer dik.
Tomatensoep is altijd goed
Soms zit het even niet mee. Je draait overuren maar je werkt komt niet af; de buurman klust van ’s ochtends zeven tot ’s avonds tien; er waart een akelig virus rond. Dan kan het heel verleidelijk zijn troost te zoeken in drank, drop of donuts. Maar je kunt ook… tomatensoep maken.
Rennen voor raapsteeltjes
Groenten van het seizoen zijn hip. Omdat ze beter zijn voor het klimaat – ze vragen geen verwarmde kas en hoeven niet te worden ingevlogen. Maar ook omdat ze zo verrassend zijn. Je krijgt ze maar een paar weken per jaar, dus voor ze gaan vervelen zijn ze alweer van de markt.
In het voorjaar zijn raapstelen zo’n fijne seizoensgroente. Hartstikke Hollands! En hartstikke gezond, want rijk aan ijzer, vitamine C, omega-3-vetzuur en diverse B-vitamines.
Tomatensaus voor je darmbewoners
Een simpel bord pasta met tomatensaus is niet alleen een genot voor de tong. Je microbioom, ofwel de bacteriebevolking in je darmen, smult er ook van. En dat geeft je hele gezondheid weer een boost.
Tenminste, dat stellen onderzoekers van de universiteit van Valencia. Ze deden een aantal proefjes met tomaten, zowel rauw als in sauzen verwerkt, en constateerden dat een van de bacteriën die geassocieerd worden met een goede darmwerking vooral dol was op de verhitte variant. Het gaat om de zogeheten Lactobacillus reuteri, een melkzuurbacterie waarvan we onder andere weten dat ze goed is voor je immuunsysteem én helpt tegen obstipatie.
Minestrone
We gooien in Nederland heel wat voedsel weg; jaarlijks ruim dertig kilo per persoon. Tegelijkertijd eten we veel te weinig groenten, gemiddeld maar 131 gram per dag, waar het advies luidt dagelijks 250 gram te eten. Eén plus een is twee: eet meer minestrone!
In de bonen
Gedroogde bonen vlogen deze week de winkel uit: de verkoop steeg met 50 procent. Omdat mensen plotseling hebben ontdekt hoe lekker peulvruchten zijn? Nou nee, vooral omdat mensen ineens bonen hamsteren vanwege het Corona-virus.
Lekker romig
Volle melkproducten, van het Voedingscentrum moeten we er nog steeds met een grote boog omheen lopen. Te veel calorieën, maar vooral ook: te veel verzadigde vetten. Gevaarlijk!
Grootschalige onderzoeken vonden de afgelopen jaren echter geen overtuigend verband tussen een hoge zuivelconsumptie en meer hart- en vaatziekten. Consumenten die gewoon volvet bleven eten, zijn vaak zelfs slanker dan de mensen die zich met waterige melk en niksige kaas zijn gaan voeden!