Genoeg groenten eten: we nemen het ons vaak voor, maar we vinden het moeilijk. Sinds een paar jaar adviseert het Voedingscentrum om minimaal 250 gram per dag te eten. Maar ook toen het advies nog luidde om ‘maar’ twee ons groenten per dag te eten, haalden de meeste Nederlanders bij lange na niet. Gemiddeld eten we zo’n 165 gram per dag.
Minimaal 400 gram groenten per dag
Dat blijft jammer, want onderzoek laat keer op keer zien dat het voor je gezondheid echt loont om heel wat meer groenten te eten. Van elk beetje extra daalt je risico op kanker en op hart- en vaatziekten namelijk al.
Maar wil je echt profiteren van de volle bescherming die groenten bieden, dan moet je volgens de Wereldgezondheidorganisatie toch wel minimaal 400 gram groenten en fruit per dag eten. Brits onderzoek kwam een paar jaar geleden zelfs op 560 gram. En Noord-Europese landen noemen inmiddels 800 gram ideaal.
Niet alle groenten bij het avondeten
Bijna een kilo groenten en fruit per dag! Dat is nogal een opdracht, zou je zeggen. Hoe doen de mensen die daar wél in slagen dat in vredesnaam?
Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend. Eet ook bij de lunch al een goede portie groenten. Denk aan een lekkere maaltijdsalade met wat restjes groenten van de vorige dag (koude bloemkool is verrassend lekker met een scheut goede olijfolie!); een kom groentensoep naast je broodje kaas; een tomaat en een handje rucola op je cracker met hummus.
‘Meal preppen’ helpt
Ook deze spinazietaart past prima bij de lunch. Sommigen vinden hem koud zelfs lekkerder dan warm. Dus als je toch spinazietaart maakt, maak er dan een echte ‘mealpreppersessie’ van en bak er meteen twee.
Vries de extra taart dan wel in punten in. Dan kun je ’s ochtends precies de portie uit de vriezer halen die je die dag wilt eten. Met een kwart van deze taart voeg je op een smakelijke manier toch weer een gram of 150 aan je groente-inname toe!
Zo bereid je spinazietaart
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 175 gr volkorenmeel (of een mix van bloem en volkorenmeel)
- 100 gr roomboter
- 3 eetlepels water
- Een snufje zout
Voor de vulling:
- 450 gr diepvriesspinazie
- 3 à 4 middelgrote uien (ca 150 gr)
- 100 gr zachte geitenkaas zonder korst
- 2 el olijfolie
- Verse of gedroogde tijm
- 150 ml room
- 2 eieren
- 1/2 rolletje geitenkaas met korst (ca 90 gram)
- Peper en zout naar smaak
Verder nodig:
- een quichevorm of ronde taartvorm van 26 cm doorsnee
- bakpapier
Zo maak je spinazietaart
Haal de diepvriesspinazie een paar uur van te voren uit de vriezer. Laat de blokjes ontdooien in een zeef of vergiet.
Verwarm de oven voor op ca 180 graden.
Snijd de boter in een kom in stukjes, doe het meel, het water en een snufje zout erbij en kneed het snel tot een samenhangende deegbal.
Verwarm een koekenpan voor op halfhoog vuur. Hak de uien fijn. Doe 2 el olijfolie in de pan en voeg meteen de uien en de tijm toe. Laat een minuut of tien zachtjes bakken.
Druk de ontdooide spinazie licht uit en doe ze bij de uien. Laat even goed warm worden.
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met olie of boter. Leg de deegbal in het midden van de vorm. Werk hem met je knokkels gelijkmatig uit over de bodem en tegen de randen op. De rand moet een centimeter of 4 hoog worden.
Prak de korstloze geitenkaas door de warme spinazie en breng de massa op smaak met peper en zout. Spreid uit over het deeg.
Kluts de eieren met de room. Giet over de spinazie.
Snijd een aantal dunne plakjes van het rolletje geitenkaas-met-korst en verdeel ze over de taart. Druppel wat olijfolie op de kaas en doe er nog een toefje tijm op.
Bak de taart in ca 45 min goudbruin en gaar.