Op 28 juli 2022 is het Earth Overshoot Day. Geen feestelijke dag; hij markeert het moment dat wij aardbewoners het hele rantsoen van wat onze planeet in een jaar aan voeding en grondstoffen kan produceren, hebben opgesoupeerd. De rest van het jaar leven we ecologisch gezien op de pof.
Vleesvervangers
Een van de dingen die we zouden kunnen doen om deze ‘overschrijdingsdag’ voortaan in ieder geval weer wat later in het jaar te laten vallen (in 2020 viel hij nog op 22 augustus), is minder vlees eten. Onze huidige hoge vleesconsumptie is immers killing voor milieu en klimaat.
En ook voor onze gezondheid. Want hoe hoger je vleesconsumptie, hoe groter je kans op akelige welvaartsziektes als kanker, diabetes en hart- en vaataandoeningen.
Nou kun je als geregeld krantenlezer makkelijk het gevoel krijgen dat het lastig is om vlees fatsoenlijk te vervangen. Zie bijvoorbeeld de zorgelijke berichtgeving over het feit dat vleesvervangers vaak bremzout zijn. Of de met enige regelmaat terugkerende aankondiging van het feit dat er nog 70 miljoen euro en -tig jaar onderzoek nodig zijn voor het ons gaat lukken om betaalbaar, eetbaar kweekvlees te produceren.
Lofzang op de boon
Je zou er bijna moedeloos van worden. Gelukkig ligt de oplossing allang voor het grijpen in de supermarkt. Peulvruchten! Want op bonen, erwten, kapucijners en linzen als vleesvervanger valt werkelijk niets aan te merken: Ze zijn goedkoop. Ze zijn milieu- en klimaatvriendelijk. Ze zijn vreselijk gezond. En ze zijn ook nog eens gewoon heel lekker.
Dat laatste weet ik uit eigen ervaring, want ik zet ze zo’n drie keer per week op tafel. Ik schreef er inmiddels dan ook de nodige blogs over – zie de links hieronder. Vorig jaar schreef ik bovendien een lofzang op de boon voor de Genoeg, een mooi tijdschrift voor ‘iedereen die meer wil doen met minder’. (Je vindt dat artikel onder aan deze tekst.)
Goed voor je microbioom
En o ja, voor wie zich daar zorgen over maakt: van peulvruchten word je niet per se vreselijk winderig. Als je ze maar vaak genoeg eet, verandert de bacteriebevolking in je darmen namelijk en krijg je een microbioom dat de onverteerbare vezels die in bonen zitten, met liefde voor je oppeuzelt.
In ruil daarvoor produceren die bacteriën dan ook nog eens allerlei stofjes die je darmen in goede conditie houden en elders in je lichaam ontstekingsremmend werken. Je eigen interne circulaire economie, zeg maar.
Favoriete bonenrecepten
Kortom, alle reden om een paar keer per week bonen op het menu te zetten. ’s Zomers is mijn persoonlijke favoriet linzensalade met basilicum; lekker pittig, en een prima combinatie met taboule. Een lekker herfstgerecht is bonen met pompoen. Ook tempeh – gemaakt van gefermenteerde sojabonen – bereid ik graag; lekker bij bijvoorbeeld een kleurige groentecurry. En als het straks weer kouder wordt, ga ik beslist vaker een stevige minestrone op tafel zetten.
De pdf van mijn artikel over bonen kun je hier downloaden: