Variatie op tafel

Variatie doet eten. Zelfs al betreft die variatie alleen de kleur van de suikercoating rond één en hetzelfde chocoladesnoepje, zoals voedselonderzoeker Brian Wansink in 2004 liet zien in een geestig experiment. Als er M&M’s in tien verschillende kleuren in hun bakjes zaten, werkten de proefpersonen maar liefst 43% procent meer van die saaie knikkers naar binnen dan wanneer het aanbod er ‘maar’ zeven omvatte.

Lees meer

Kikkererwtensoep

kikkererwtensoep

‘Vrijdag bonendag’, besloot een van mijn collega’s bij het kwartaalblad Genoeg. Dit nadat we een themanummer aan peulvruchten hadden gewijd. Het blad somde dan ook een indrukwekkende reeks pluspunten van peulvruchten op – van hun kleine ecologische voetafdruk via hun grote bijdrage aan de stikstofverlaging tot het feit dat het geweldige vleesvervangers zijn – en eigenlijk maar één nadeel; dat je er behoorlijk winderig van kunt worden.

Lees meer

Bietjesfeest

bietjes paddenstoelenrisotto

De bieten worden weer geoogst, in de betere winkel en marktkraam kun je ze nu in alle kleuren krijgen. Profiteer daarvan! Want al dat bonts staat niet alleen mooi op tafel, het is ook lekker – én vreselijk gezond.

Dat komt onder andere door de stofjes die voor de intense kleuren zorgen: de betalaïnen. Dit zijn antioxidanten, en daarvan weten we dat ze beschermen tegen kanker en hart- en vaataandoeningen.

Bietensap voor sporters

Ook zit er veel nitraat in bieten. Dat kan de doorbloeding van de spieren verbeteren en daarmee je prestatievermogen verhogen. Een reden waarom duursporters graag bietensap drinken – maar of dat in grote hoeveelheden veilig is, is maar de vraag.

Met een portie geroosterde bieten op je bord loop je gelukkig geen risico op zo’n overdosis nitraat, en krijg je al die andere gezondheidsvoordelen in mooie hoeveelheden mee. Het is geen bewerkelijk recept, en als je het in grote hoeveelheden maakt heb je de volgende dag een lekkere lunchsalade – ook koud smaken ze goed.

En waar eet je ze dan bij? Om het knusse herfsteffect nog wat op te poken, zou ik zeggen: combineer ze met een geurige vegetarische paddenstoelenrisotto. Maar een lekkere puree van kruimige aardappelen en knolselderij en een (verantwoord) stukje vlees past er ook goed bij.

Zo maak je geroosterde bieten

Nodig:

Per persoon 1 à 2 bieten, liefst in meerdere kleuren

Een of meer rode uien

Knoflook naar smaak

Tijm (vers of gedroogd)

Olijfolie

Peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm een flinke ovenschaal (zonder anti-aanbaklaag) voor in de oven, op ca 200 graden.

Schil de bieten en snijd ze in halve maantjes van gelijke grootte.

Schil de ui(en) en snijd ze in halve maantjes van gelijke grootte.

Pel de knoflookteentjes en hak ze grof.

Neem de schaal uit de oven, giet er een gulle scheut olijfolie in en voeg de bieten en de ui toe. Strooi de gehakte knoflook, de tijm en zout en peper erover en hussel goed. Zet terug in de oven en laat in ca. 20 minuten garen.

Ketosoepje

spinazie-courgettesoep

Strakke lijfjes, wijde rokken, pofmouwen. Ineens zie ik overal jonge vrouwen in het soort jurk dat mijn tantes op foto’s van vlak na de bevrijding droegen. Ze lachten en dansten, een van mijn tantes zelfs met de spreekwoordelijke Canadees. Ook toen was op een nare periode een soort van Summer of Love gevolgd.

Lees meer

Plasticvrije picknick

zomersalades

Het is warm, het park of strand lokt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je je honger straks moet stillen met stokbrood en kruidenboter, of zo’n dure maaltijdsalade waar meer plastic omheen dan groente in lijkt te zitten. Er zijn genoeg maaltijdsalades die je voor vertrek zelf snel kunt klaarmaken, en die zich prima uit een kommetje laten lepelen.

Lees meer

Aspergerisotto

aspergerisotto

Geen koningsdag, geen zinderende zon, wel corona – dit jaar lijkt alles anders. Maar wie nog wel eens over een markt slentert (ja, markten bestaan nog, en je hoeft er geen mondkapje op!), weet: het voorjaar pakt nog als vanouds uit met asperges en raapsteeltjes.

Lees meer