basilicum

Lekker scheuren

‘Het koningskruid’ wordt basilicum ook wel genoemd.  Er zijn ongeveer net zoveel verklaringen voor die bijnaam als er basilicumvarianten zijn: de een haalt de Bijbel erbij, een ander de Ayurveda, een derde het Franse koningshuis. Maar hoe dan ook maakt de bijnaam wel duidelijk dat het kruid in alle landen en culturen in hoog aanzien staat. 

Veel polyfenolen

Dat basilicum zo’n goede naam heeft is geen wonder, want het is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog gezond. De blaadjes bevatten onder andere veel polyfenolen, en daarvan weten we inmiddels dat ze ontstekingsremmend werken, aderverkalking tegengaan en het risico op kanker verlagen.

Met handenvol aan je maaltijden toevoegen dus, dit kruid. Dat is geen lastige opdracht, want het smaakt heerlijk in de meest uiteenlopende gerechten: over de pizza, in een salade, op een broodje mozzarella. Met crème fraîche door de tomatensoep, in een zomerse taboule, als pitbrenger in een linzensalade.

Het allerlekkerste is het als je de blaadjes pas kort voor het opdienen toevoegt, en ze niet meeverwarmt. En: pluk ze liefst pas op het laatste moment van de plant! Want daarvan heb je natuurlijk een hele rij in de vensterbank klaarstaan.

Makkelijk keukenkruid

Géén basilicumplanten in de vensterbank? Zonde, want basilicum is een van de makkelijkste en meest dankbare keukenkruiden die er zijn. Als je goed voor de planten zorgt, kun je er de hele zomer plezier van hebben.

Breng daarom bij je volgende bezoek aan de supermarkt vooral een potje mee. Koop meteen ook een zakje potaarde, want het aller-, állereerste wat je met zo’n plantje moet doen, is het van een nieuwe pot voorzien.

Basilicum verpotten

Daarvoor haal je de plant om te beginnen voorzichtig uit het potje – door het plastic eerst een beetje te ‘masseren’ krijg je de kluit er doorgaans wel heelhuids uit. Waarschijnlijk zal je dan meteen duidelijk zijn waarom verpotten nodig is: de kluit bestaat vaak vrijwel alleen nog uit wortels. Geen wonder dat supermarktbasilicum bij de meeste mensen bekend staat als een lastig plantje. Het is gewoon uitgehongerd!

Je kunt zo’n kluit nu als geheel in een grotere pot met verse aarde zetten. Maar beter nog is het de kluit voorzichtig te scheuren. In twee kluiten, of zelfs drie. Geef ze elk een eigen pot, dan kunnen ze de hele zomer doorgroeien en heb je altijd lekker veel voorhanden.

Zorg voor droge voeten

Leg eerst wat potscherven onder in die potten, voor je de kluit erin zet en er potaarde omheen strooit. Zo krijgt de basilicum geen natte voeten – want daar houdt hij niet van. Geef ‘m wel dagelijks water, want het is een flinke zuiperd, zeker als-ie in de zon staat.

Je kunt de blaadjes het best uit de toppen plukken, vlak boven de blaadjes die daaronder zitten; zo blijft de plant de hele zomer door groeien. Beginnende bloemen kun je het best weghalen, want zodra de plant bloeit, gaat hij verhouten en wordt de smaak minder.