Dat je er goed aan doet iedere dag 250 gram groenten en twee stuks fruit te eten, weten we inmiddels wel. Ondertussen blijft het voor de meeste Nederlanders een uitdaging die hoeveelheden ook echt te halen – de meesten komen nog steeds maar nét aan de helft.
Variatie op tafel
Variatie doet eten. Zelfs al betreft die variatie alleen de kleur van de suikercoating rond één en hetzelfde chocoladesnoepje, zoals voedselonderzoeker Brian Wansink in 2004 liet zien in een geestig experiment. Als er M&M’s in tien verschillende kleuren in hun bakjes zaten, werkten de proefpersonen maar liefst 43% procent meer van die saaie knikkers naar binnen dan wanneer het aanbod er ‘maar’ zeven omvatte.
Kikkererwtensoep
‘Vrijdag bonendag’, besloot een van mijn collega’s bij het kwartaalblad Genoeg. Dit nadat we een themanummer aan peulvruchten hadden gewijd. Het blad somde dan ook een indrukwekkende reeks pluspunten van peulvruchten op – van hun kleine ecologische voetafdruk via hun grote bijdrage aan de stikstofverlaging tot het feit dat het geweldige vleesvervangers zijn – en eigenlijk maar één nadeel; dat je er behoorlijk winderig van kunt worden.
Bietjesfeest
De bieten worden weer geoogst, in de betere winkel en marktkraam kun je ze nu in alle kleuren krijgen. Profiteer daarvan! Want al dat bonts staat niet alleen mooi op tafel, het is ook lekker – én vreselijk gezond.
Dat komt onder andere door de stofjes die voor de intense kleuren zorgen: de betalaïnen. Dit zijn antioxidanten, en daarvan weten we dat ze beschermen tegen kanker en hart- en vaataandoeningen.
Bietensap voor sporters
Ook zit er veel nitraat in bieten. Dat kan de doorbloeding van de spieren verbeteren en daarmee je prestatievermogen verhogen. Een reden waarom duursporters graag bietensap drinken – maar of dat in grote hoeveelheden veilig is, is maar de vraag.
Met een portie geroosterde bieten op je bord loop je gelukkig geen risico op zo’n overdosis nitraat, en krijg je al die andere gezondheidsvoordelen in mooie hoeveelheden mee. Het is geen bewerkelijk recept, en als je het in grote hoeveelheden maakt heb je de volgende dag een lekkere lunchsalade – ook koud smaken ze goed.
En waar eet je ze dan bij? Om het knusse herfsteffect nog wat op te poken, zou ik zeggen: combineer ze met een geurige vegetarische paddenstoelenrisotto. Maar een lekkere puree van kruimige aardappelen en knolselderij en een (verantwoord) stukje vlees past er ook goed bij.
Zo maak je geroosterde bieten
Nodig:
Per persoon 1 à 2 bieten, liefst in meerdere kleuren
Een of meer rode uien
Knoflook naar smaak
Tijm (vers of gedroogd)
Olijfolie
Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Verwarm een flinke ovenschaal (zonder anti-aanbaklaag) voor in de oven, op ca 200 graden.
Schil de bieten en snijd ze in halve maantjes van gelijke grootte.
Schil de ui(en) en snijd ze in halve maantjes van gelijke grootte.
Pel de knoflookteentjes en hak ze grof.
Neem de schaal uit de oven, giet er een gulle scheut olijfolie in en voeg de bieten en de ui toe. Strooi de gehakte knoflook, de tijm en zout en peper erover en hussel goed. Zet terug in de oven en laat in ca. 20 minuten garen.
Ketosoepje
Strakke lijfjes, wijde rokken, pofmouwen. Ineens zie ik overal jonge vrouwen in het soort jurk dat mijn tantes op foto’s van vlak na de bevrijding droegen. Ze lachten en dansten, een van mijn tantes zelfs met de spreekwoordelijke Canadees. Ook toen was op een nare periode een soort van Summer of Love gevolgd.
Komkommertijd
Hoe natter en warmer de zomer, hoe goedkoper de komkommers. Ze liggen dit jaar dus voor een prikkie in de supermarkt (zeker als je niet neerkijkt op een krom exemplaar), en bij de Turkse buurtwinkel krijg je ze beslist nóg goedkoper.
Plasticvrije picknick
Het is warm, het park of strand lokt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je je honger straks moet stillen met stokbrood en kruidenboter, of zo’n dure maaltijdsalade waar meer plastic omheen dan groente in lijkt te zitten. Er zijn genoeg maaltijdsalades die je voor vertrek zelf snel kunt klaarmaken, en die zich prima uit een kommetje laten lepelen.
Courgettes met pit
Hij oogt zo onschuldig. Rond van vorm, fijn gevlekt en soms zelfs nog met een lief restje nesthaar op de flanken. Tel daarbij op die zacht-zoete smaak en courgette lijkt een doetje.
Sojaleed
1,6 miljard kilo soja importeerde Nederland in 2020 uit Brazilië. Het grootste deel daarvan verdween echter in de voederbak van onze koeien: die verstouwen met gemak 750 gram soja per dag. Ook onze vele varkens en kippen weten er wel weg mee.
Aspergerisotto
Geen koningsdag, geen zinderende zon, wel corona – dit jaar lijkt alles anders. Maar wie nog wel eens over een markt slentert (ja, markten bestaan nog, en je hoeft er geen mondkapje op!), weet: het voorjaar pakt nog als vanouds uit met asperges en raapsteeltjes.