Het is te warm om te koken, te warm zelfs om warm te eten, én de tomaten liggen voor een spotprijs in de winkel. Drie-nul voor gazpacho, die coole Spaanse soep-zonder-koken die bovendien in een handomdraai klaar is! (Tenzij je de paprika’s ervoor zelf roostert, maar ook dat is zo gebeurd en je hoeft er niet bij te blijven, dus dat roosteren tellen we voor het gemak niet mee als kooktijd.)
Verantwoord fastfood
Oké, op een zomerdag die smeekt om kort koken ben je natuurlijk het snelst klaar met friet of een koelvakhap. Maar omdat deze site over lekker en gezond eten gaat en niet over efficiënte buikvulling, deze keer een ratatouille-recept. Ook snel klaar, maar daarnaast bijzonder smakelijk én voedend.
Salade niçoise
Er zijn van die gerechten waarover mensen elkaar in de haren kunnen vliegen. In Holland is dat de hutspot – ‘daar hoort helemaal geen aardappel in, die moet je maken met pastinaak!’ -, in Duitsland de Frankfurter grüne Sosse – laatst merkte een Duitse vriendin ontzet op dat daar écht geen mayonaise in mag – en in Frankrijk de salade niçoise. Vooral de vraag of er wel of geen aardappels in horen, kan daar kennelijk hoogoplopende discussies opleveren.
Pastasalade
Koolhydraten; sommige mensen doen er panisch over. Niet geheel ten onrechte, want van geraffineerde koolhydraten kun je behoorlijk aankomen. Dat komt doordat je darmen deze koolhydraten razendsnel weten te kraken, waarna je bloedsuikerspiegel omhoogschiet. En als al die suikers dan niet meteen worden verbrand, volgt er een insulinepiek die ze gedecideerd richting vetcellen dirigeert. Dat is ter bescherming van je gezondheid – een hoge suikerspiegel kan immers veel schade aanrichten – maar van overvolle vetcellen word je uiteindelijk ook niet blij.
Wortelsoep
Hongerklop! Jarenlang sloeg die bij mij om vier uur toe. Dan plunderde ik de Cup-a-Soup-bak in het bedrijfskeukentje – om me een half uur later nóg hongeriger te voelen. Geen wonder: behalve bremzout zijn die soepen ook verschrikkelijk zoet. Wat bij sommige mensen tot een ‘suikerdip‘ kan leiden.
Zalmsalade
De tijd dat we vet moesten mijden is voorbij. Zelfs de Hartstichting promoot tegenwoordig het eten van vet – in de vorm van vette vis welteverstaan, want visvetten zijn gezond voor hart en bloedvaten. En voor de hersenen.
Waarom eten we dan zo weinig vis? Omdat we niet meer weten hoe dat moet, een visje klaarmaken? Omdat we niet weten waar je goede, verse vis koopt? Omdat we het ‘gedoe’ vinden?
Niks-mis-met-aardappelssalade
Ooit in grote hoeveelheden gegeten, nu net als brood een beetje verdacht: de aardappel. Want te veel koolhydraten, want te hoge glycemische index. Past die knol nog wel in een gezond dieet?
Perfect picknickmaal
Het is warm. Dan wil je geen uren in de keuken staan, dan wil je zo veel mogelijk buiten zitten. Tijd dus voor een picknickmaal dat behalve lekker ook snel klaar is.
Goed gekruid
Een hoog bloedvetgehalte hangt samen meer risico op hart- en vaatziekten. Vandaar dat er een hele reeks medicijnen met tongknoopveroorzakende namen op de markt is om het cholesterol- en triglyceridenniveau te verlagen. Helaas hebben die medicijnen soms nare bijwerkingen, en zijn er twijfels over de vraag of ze echt de juiste boosdoener op de korrel nemen.
Eieren met groene saus
Houd het bij drie eieren per week. Dat is wat we al jaren te horen krijgen. De reden: eigeel bevat cholesterol, en te veel daarvan is slecht voor hart en bloedvaten.
Helemaal waterdicht is dat verhaal echter niet. Een verhoogd cholesterolgehalte hangt weliswaar samen met een hogere kans op nare aandoeningen, maar het overgrote deel van het cholesterol in je lichaam wordt geproduceerd door je eigen lever. Het cholesterol in je voeding levert er maar een kleine bijdrage aan.