Stoofperen

stoofperen

Zoet moet mogen. Wie zich consequent alle lekkers ontzegt, zal op een gegeven moment óf heel chagrijnig worden, óf zich in een wat-kan-het-mij-ook-schelen-bui te buiten gaan aan ‘verboden’ lekkers. Volgens psycholoog Tatjana van Strien is zulk emotie-eten zelfs een van de belangrijkste verklaringen voor overgewicht.

Dus dan toch maar weer dagelijks dat koekje bij de koffie? Je kunt ervoor kiezen. Maar je kunt ook besluiten je behoefte aan zoet te stillen met iets wat ook nog voedingswaarde heeft. Zoals… stoofperen!

Lees meer

Currykwesties

groentecurry

Hoe meer kleur op je bord, hoe gezonder je eten – ik schreef er al eerder over op deze site. Ook kwam hier al eens aan de orde dat kruiden en specerijen geweldig bijdragen aan de gezondheid van een maal. In deze post een recept dat zowel rijk aan kleur als rijk aan specerijen is: groentecurry. Het is nog vegan ook.

Helemaal geweldig dus! Toch? Of gooit het feit dat er kokosmelk in moet roet in het eten?

Lees meer

Paddenstoelentijd

paddenstoelenrisotto

Het is herfst; paddenstoelentijd. Hoe vochtiger het weer, hoe meer hoedjes er opduiken in bos en beemd. Maar Nederland kent geen pluktraditie, eerder een doe-maar-liever-niet-cultuur. Ook goed; de supermarktschappen liggen het jaar rond vol met betaalbare kweekpaddenstoelen, champignons voorop, en die zijn ook lekker. En gezond: als alle paddenstoelen bevatten ze weinig calorieën maar juist veel zogeheten bètaglucanen. En die dragen bewezen bij aan een gezonde cholesterolspiegel en een mooie bloedsuikerspiegel.

Lees meer

Spinaziesalade

spinaziesalade

Popeye had het niet helemaal goed begrepen; spinazie is veel minder ijzerrijk dan hij dacht. Bovendien wordt ijzer uit plantaardige bronnen minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen. Toch was al die spinazie niet verkeerd. Voor een groente is ze namelijk behoorlijk rijk aan eiwitten, en daaraan heb je veel meer dan aan ijzer wanneer je sterke spieren wilt hebben & houden.

Lees meer

Helemaal oer

kabeljauw_met_tomaat

‘Hersenvoeding.’ Zo noemt de Amerikaans-Italiaanse neurowetenschapper Lisa Mosconi vis in haar inspirerende boek Eet je slim. Mosconi betoogt dat wij mensen ons geweldige brein niet te danken hebben aan onze vleesconsumptie, maar aan onze visconsumptie. Een visje vangen konden we immers al toen we nog kleine mensjes met kleine breintjes waren. Maar pas door het generaties lang verorberen van heel veel vis ontwikkelden we een brein dat ook een goede jachtpartij op touw kon zetten, en verscheen er vlees op het menu. Dáár werden we vervolgens groot en sterk (en uiteindelijk ook dik) van.

Maar die simpele visjes, díe vormden dus het begin van de slimme Homo sapiens. Vis is echt oervoer.

Lees meer

Lekker bitter

witlof

Andijvie, spruitjes en witlof. Ze stonden doorgaans hoog op de bah-lijst toen we klein waren, en veel grote mensen hebben dat voor het gemak maar zo gelaten. Jammer, want ze staan ook hoog op de lijst van gezonde groenten. Deels precies om de reden die ze ook zo gehaat maakt; dat ze bitterstoffen bevatten.

Lees meer

Courgettesoep

courgettesoep

Wie wel eens zelf courgettes heeft gekweekt, kent het fenomeen: zo heb je niets, zo heb je er tien. En als je er niet snel genoeg bij was, zijn die bovendien buitensporig groot. Dan wordt het dus tijd voor een gerecht waarin je een flinke hoeveelheid van deze Hulk onder de groenten kunt wegwerken. Zoals: courgettesoep.

Lees meer

Feel-good-vis

zalm met edamame

Chocolade heeft de naam dat het wonderen doet voor je humeur. Maar als je graag wat kilo’s kwijt wilt, is geregeld een reep natuurlijk niet het beste idee. Gelukkig is er genoeg troostvoer dat wél in een lijnvriendelijk dieet past. Zoals tomatensoep. Of… dit gerecht: zalm met sesamzaadjes en edamame (sojaboontjes).

Lees meer

Luie soep

gazpacho

Het is te warm om te koken, te warm zelfs om warm te eten, én de tomaten liggen voor een spotprijs in de winkel. Drie-nul voor gazpacho, die coole Spaanse soep-zonder-koken die bovendien in een handomdraai klaar is! (Tenzij je de paprika’s ervoor zelf roostert, maar ook dat is zo gebeurd en je hoeft er niet bij te blijven, dus dat roosteren tellen we voor het gemak niet mee als kooktijd.)

Lees meer