Spinazietaart voor een goed nieuw jaar

spinazietaart

Genoeg groenten eten: we nemen het ons vaak voor, maar we vinden het moeilijk. Sinds een paar jaar adviseert het Voedingscentrum om minimaal 250 gram per dag te eten. Maar ook toen het advies nog luidde om ‘maar’ twee ons groenten per dag te eten, haalden de meeste Nederlanders bij lange na niet. Gemiddeld eten we zo’n 165 gram per dag.

Lees verder

Een ui hoort erbij

rode ui

Vezels moeten we eten. Meer dan we nu doen. Véél meer. Want de gunstige bacteriën in onze darmen houden van vezels.

Helaas houden wij mensen kennelijk minder van vezels. We consumeren er gemiddeld maar 20 gram per dag van, terwijl dat er minstens 30 zouden moeten zijn. En daarmee doen we onszelf ernstig tekort. Want een florerend darmbacterievolkje kan wonderen doen voor de gezondheid.

Lees verder

Seleniumtaart

uienquiche

Was je net lekker op stoom gekomen met je hoogstpersoonlijke eiwittransitie, hoor je ineens dat zo’n overwegend plantaardig eetpatroon kan leiden tot een tekort aan selenium en zink. Die spoorelementen zitten namelijk vooral in bronnen van dierlijk eiwit: vis, vlees en zuivel. Kennelijk klopte er dus iets niet helemaal aan je idee dat een ‘plant-based’ voedingspatroon behalve klimaatreddend ook nog eens vreselijk gezond is

Lees verder