Vitamine K?

raapsteeltjes

De vitamines A tot en met E kennen de meeste Nederlanders wel (al kunnen ze zelden uit hun hoofd opdreunen waar ze goed voor zijn). Maar vitamine K? Daar heeft de meerderheid nooit van gehoord.

Dat zal de komende tijd waarschijnlijk gaan veranderen, want er zijn aanwijzingen dat een gebrek aan deze vitamine corona de kans geeft harder toe te slaan. Een Nijmeegs ziekenhuis gaat daar nu onderzoek naar doen.

Lees meer

Bonenburgers

bonenburgers

Flexitarisme is de norm geworden in ons land. Inmiddels eten twee op de drie Nederlanders vaker geen dan wel vlees bij het avondeten. Fulltime vegetariërs en veganisten rukken ook op. Fijn voor het klimaat, de dieren en het milieu!

Maar is het ook fijn voor onze gezondheid? Onderzoek laat weliswaar zien dat een weldoordacht plantaardig dieet beter voor je is dan een dieet dat rijk is aan dierlijke producten, maar juist die weldoordachtheid lijkt vaak te ontbreken.

Lees meer

Uienquiche

uientaart

We zijn bijna klaar met januari, en veel mensen zijn inmiddels ook wel klaar met hun dieetvoornemens. Nou is ook al langer bekend dat al te fanatiek lijnen kan leiden tot eetbuien, zeker bij mensen die geneigd zijn tot somberheid (en wie is dat niet in januari?). Een plus een is twee: het wordt gewoon tijd voor een goed getimede ‘zonde’! Bijvoorbeeld in de vorm van uienquiche.

Lees meer

Koolsla

koolsla

Altijd verse groenten gebruiken. En ze nooit te lang van tevoren bereiden. Want vitamines vervliegen, en dan liggen er straks dus alleen nog lege calorieën op je bord. Zo hebben we het geleerd, en daarom voelen we ons vaak een beetje schuldig als we restjes van de vorige dag opdienen. Nergens voor nodig! In ieder geval niet wanneer je een restje koolsla op tafel zet.

Lees meer

Visstoofpotje

vissoep

Op vrijdag at je vis. Eeuwenlang was dat de regel in ons deel van de wereld. Officieel omdat de kerk dat voorschreef, maar wat beslist ook meespeelde was dat de vissers die dag terugkeerden van zee met een ruim vol verse vangst.

Lees meer

Coq au vin anno nu

Meer groenten en minder vlees; de meeste mensen varen er wel bij. Uit onderzoek komt keer op keer naar voren dat vegetariërs gemiddeld gezonder en slanker zijn dan mensen die wel vlees eten.

Het vreemde is alleen dat die onderzoeken doorgaans een vergelijking maken tussen vegetariërs en ‘echte vleeseters’; en dat ze met die laatste dan mensen bedoelen die gemiddeld twee ons vlees per dag naar binnen werken. Twee ons vlees per dag! Dat zijn hoeveelheden waarvan flexitariërs toch wat groen om de neus worden. Maar matige vleeseters zitten dus niet in de gezondheidsberekeningen.

Lees meer

Nette spaghetti

gehaktsaus

Na een lange werkdag kan het heel verleidelijk zijn om op de bank te ploffen met een pizzapunt. Niks tafel gedekt, niks borden en bestek. Lekker toch? Ja, maar niet lijnvriendelijk. Want eten dat we op die manier wegwerken, lijkt door ons brein minder als echte maaltijd waargenomen te worden dan eten dat we aan tafel consumeren, met echt bestek en van een echt bord.

Lees meer